Ефективна национална стачка се готви в БДЖ 06.11 | 15:48

Синдикалните организации на железничарите са твърдо решени стачните действия да започнат през ноември

От Олга Андреева

Българските държавни железници готвят ефективна национална стачка. Подробностите за нея – кога започва и колко време ще продължи - ще бъдат оповестени пред медиите утре.

Това съобщи председателят на федерацията на транспортните работници при КТ "Подкрепа” Росен Зарков за Агенция "Фокус”, като подчерта, че синдикалните организации на железничарите са взели решение, че стачка в БДЖ ще има и, че стачните действия ще започнат този месец.

Причините са липсата на социален диалог с ръководството на компанията и готвената реформа, която ще доведе до унищожаването на железницата, както и липсата на преговори за Колективния трудов договор и осигуряването на работни облекла, сочат синдикатите.

"В момента искат да съкратят 2000 души, а при нас нищо не е обсъждано на тази тема. Критериите, по които ще бъдат съкращавани хората, не са съгласувани с нас”, каза Зарков.

В петък от ръководството на "Холдинг БДЖ” ЕАД обявиха мерки за ускоряване на реформите в дружеството с цел спасяване на железницата от фалит, като изтъкнаха, че те не подлежат на преговори.

БДЖ предвижда съкращаване на 2000 души, спиране на 150 влака, които са най-неефективни и увеличаване на цените на билетите.

От спирането на влаковете железниците очакват намаляване на разходите с 21 млн. лв. за 1 година и със 105 млн. лв. за период от 5 години.

С промяната в цените на билетите (вдигане средно с 9 % от 1 януари 2012 г. на цените на билетите на влаковете, субсидирани от държавата, и с 15% от 1 декември 2011 г. на билетите в бизнес влаковете) ще бъдат реализирани допълнителни приходи в размер на около 2,5 млн. лв.

За да не е на загуба, БДЖ предвижда и съкращаване на 2000 души от края на 2011 г. до началото на 2012 г., за да остане с под 11 000 служители, което ще й спести около 23 млн. лв. годишно.

От железопътния превозвач подчертаха, че една четвърт от служителите, които ще бъдат съкратени, ще са административен персонал, а останалите са от дейностите ремонти, поддръжка. Освен това те щели да бъдат компенсирани с по 6 работни заплати.

Синдикатите обаче алармираха, че съкратените служители от БДЖ ще са над 3000, тъй като след спирането на влаковете, ще има и още съкратени.

Водещи

Най-четени