Безсрочна стачка на железничарите от 24 ноември 07.11 | 14:03

Оздравителните мерки за БДЖ няма да дадат резултат, категорични са синдикатите

От Апостол Апостолов

Безсрочна ефективна национална стачка започват железничарите от 24 ноември, обясниха синдикатите в сектора на специална пресконференция. По време на стачните действия влаковете ще спират всеки ден за по осем часа - между 8 и 16 часа. 

Причината за недоволството са новите мерки, които обяви ръководството на холдинг "Български държавни железници" в петък (4 ноември). Сред тях са планове за съкращаване на 2 хил. служители, поскъпване на билети и редуциране на влаковете в разписанието.

По време на пресконференцията бяха изразени съмнения, чемерките ще проработят - поскъпването на билетите ще доведе до нов отлив на пътници, а не до повече приходи, коментира Петър Бунев, председател на Синдикалната организация на железничарите в България.

Съкращаването на влаковете в разписанието пък ще наруши сериозно ежедневието на хората от малките населени места - те няма да могат да отидат навреме на работа или на училище, коментират от синдаката.

Що се отнася до идеята на мениджмънта на холдинга да предложи на две хиляди души доброволно да напуснат, като за сметка на това получат шест брутни заплати, Бунев прогнозира, че с разреждането на разписанието на влаковете, числеността на съкратените ще нарасне с поне още хиляда души до средата на следващата година.

Друг пункт, по който ръководителите на БДЖ бяха атакувани, е, че не са обявили публично заплатите си. "След като знаем, че един машинист получава брутна заплата от 629 лева, нека да чуем колко получава всеки един от мениджърите", заяви Бунев.

Синдикатите заявиха и своята готовност за преговори, пише Econ.bg. През март тази година железничарите отново бяха в стачна готовност, но успяха да се споразумеят с ръководството на холдинга. Ако исканията им бъдат изпълнени, синдикатите ще преосмислят позициите си.

Участие в събитието взеха представители на Синдиката на железничарите в България при КНСБ, Федерацията на транспортните работници при КТ "Подкрепа", Синдиката на локомотивния персонал в България, Съюза на транспортните синдикати в България и Националния железничарски синдикат при КТ "Подкрепа".

Водещи

Най-четени