Берковица посреща 15 септември с отводнени училища, но без вода 10.09 | 18:57

Хората се молят водата всеки момент да потече от чешмите им

От Теодора Кокаланова

Въпреки разрушителното наводнение, което заля Берковица, училищата са готови да посрещнат учениците в първия учебен ден. "Лесотехническата професионална гимназия вече е отводнена", съобщи Христина Христова, директор на учебното заведение.

Тя добави, че дворът, част от който бе залят от Берковска река, вече е почистен, измит и дезинфекциран. "Благодаря на всички хора от нашия персонал, които денонощно участваха в отводняването, защото без техния труд щетите щяха да са много по-големи", подчерта директорът.

Предстои панелните покрития край реката, с които е паднала част от оградата на училището, да бъдат ремонтирани от "Гражданска защита" и общината. На мястото на съборената ограда ще бъдат поставени временни ограждения. "Длъжни сме да обезопасим. Не можем да оставим реката открита, защото панелите са тръгнали да падат. В случай, че върху тях има лица, може да натежат и да паднат. Така че създават опасност", каза още Христина Христова.

Тя се похвали с базата на Лесотехническата професионална гимназия, която според нея предоставя качествено обучение на гимназистите. "През лятото са извършени само текущи ремонти, тъй като не е имало нужда от по-сериозни. Учебното заведение е одобрено по проект "Модернизация на материалната база в професионалните училища" за подмяна на подовите настилки и осигуряване на спортно и учебно оборудване", уточни Христова. 

165 ученици са записани в професионалната гимназия за новата учебна година. Спрямо миналата година броят им се запазва. Освен от Берковица в гимназията се обучават ученици от Вършец, Монтана, Видин, Враца и София. 

Въпреки тази добра новина 15 септември може да бъде помрачен, тъй като Берковица седми ден е без вода след бедствието. Стотици семейства в града нямат вода поради скъсан водопровод. В квартал "Стара планина", както и в още два, водата е спряла още в сряда миналата седмица, съобщава Нова телевизия. Засегнати са над 500 жители, които живеят във високите квартали на Берковица.

На хората се раздава минерална вода, която според тях е крайно недостатъчна. Служителите на ВиК Берковица правят всичко възможно да възстановят повредения водопровод. А в останалите квартали на Берковица - там, където има вода, здравните власти препоръчват тя да не се пие. Хората се надяват водата всеки момент да потече от чешмите им и да се спасят от този безводен ад. 

Най-четени