Болен подсъдим отложи делото за радикален ислям 11.03 | 10:15

Али Хайрядин представи медицинско, но в него липсваха всички необходими подписи

От Диана Цветкова

Окръжният съд в Пазарджик отложи делото за проповядване на недемократична идеология, по-известно като процеса за радикален ислям.

На заседанието днес се очакваше показания да даде главният мюфтия Мустафа Хаджи, както и да бъде представен превод от арабски език на религиозната литература, която бе открита при обиските преди две години в компютри на част от подсъдимите.

Това е поредното отлагане на процеса, като сега причина стана заболяване на единия от подсъдимите. Али Хайрядин е представил медицинско удостоверение, че страда от вирусно заболяване, което не му позволява да се яви на заседанието.

Магистратите обаче отбелязаха, че медицинското на Али Хайрядин не отговаря на изискването да е подписано от двама лекари. Затова и съдебният състав ще изиска от Районната здравна инспекция в Благоевград да извърши проверка на документа и да отговори дали болестта на подсъдимия му е пречела да участва в процеса.

Все пак заседанието бе отложено, като следващата дата за разглеждане на делото е насрочена за 10 април от 9.00 часа.

Подсъдими по делото в Пазарджик са 13 души, сред които една жена. Те са обвинени за участие в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями", като трима отговарят пред Темида и за насаждане на омраза на религиозна основа.

Водещи

Най-четени