Борисов: Няма да се кандидатирам за президент* 30.10 | 22:42

Толкова съм уморен, че заслужавам да си почина до края на живота, каза премиерът

От Ивелина Георгиева

"Надявам се след днешния ден – тази тежка предизборна кампания да отшуми и всички ние да се захванем за работа, защото живеем в най-тежкото време след войната, с всички посланици от Щатите до Гърция могат да го потвърдят от техните страни."

С тези думи започна премиерът Бойко Борисов по време на пресконференцията в НДК, предаде репортер на iNews.

"Било каквото било, от днес нататък Росен и Марга са г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Да си гледат президентството. Ако имаме допирни точки, ще са свързани с работата”, закани се премиерът.

"Лично аз се съмнявах дали може да се отсее от това всичко, което се изливаше, от това как обикаляха от едно студио в друго, по две на ден, и казват, че имало едва ли не медийно затъмнение и нямало демокрация. Аз не мога да си представя що за наглост е това да претърпиш такава съкрушителна загуба? При такава съкрушителна загуба, дори да не искаш да поздравиш победителите, е лошо възпитание. Това е манталитетът на комуниста”, запита риторично премиерът.

"Комунистите да са гарант за демокрацията – що за наглост е това – кога сте били вие гарант за демокрацията в България, в Белене в лагерите ли сте били демократи", продължи с риторичните въпроси Борисов.

"ГЕРБ, където срещне БСП, ги бие – нямате право да подценявате хората, които са гласували за нас – партията набира скорост", смята още премиерът.

Борисов каза, че Първанов се е обадил да честити, както и Яне Янев, защото ГЕРБ са били и то сами. Борисов благодари на министрите и на всички данъкоплатци, тъй като се пести всяка тяхна стотинка.

"Аз разбрах, че сме паднали и че БСП са победили - така се изказваше Сергей Станишев, аз го гледах от вкъщи. Той така се изказваше", възмути се премиерът на думите на лидера на БСП, който не пожела да поздрави победителите.

"Няма да се кандидатирам за президент", зарече се премиерът, като почти заплашително предупреди всички журналисти да спрат да му задават този въпрос вече. Той искал да си почива, защото "толкова съм се уморил, че заслужавам да си почина до края на живота", каза още премиерът.

На въпрос на журналистката Илияна Беновска, собственик на радио К2, че съдействат за убийствата на 15, 16, 20, 30 и 50-годишните с този медиен монопол в лицето на Гергов, Пеевски и др. чрез финансиране от държавата, дали ще разруши този медиен монопол, който лъже и дезинформира хората, премиерът й отговори:

"Явно имате някаква информация", като най-любезно я покани среща, уговорена през пресцентъра му, като предварително се видят какви са ангажиментите му в тефтера, защото "защото аз по тефтер работя или iPad, както искате го наречете".

"Станишев твоите червени кметове са имали най-малко по 20 срещи с мен и никой не си е отишъл, без да му се свърши работа. Кметът на Шумен - като е отишъл в Шумен слънцето било изгряло в Шумен", продължи Борисов.

Първите избори ги направихме от София до Бургас - по магистрала "Тракия", след това по "Струма". Борисов не пропусна да се похвали с новата спортна зала "Арена Армеец София", като разказа, че много хора са му се обадили вчера да похвалят залата след концерта на Sade. Певицата е за първи път у нас. Борисов дори разказа, че и даже Станишев е отишъл на концерта й.

"Ние вече 2 години и половина си носим кръста и цялата отговорност сами. Когато СДС беше силна - цялата власт беше в СДС, след това беше БСП. До днес те бяха мои министри - оттук нататък НСО си ги поема и когато имаме допирни точки, ще се срещаме, както и президентството няма право да се меси в работата на кабинета. Толкова ми тежи тази отговорност. Това не са партийни хора, ние сме демократи и могат да развиват своята дейност, както намерят за добре. Само платихме кампанията", поясни още премиерът.

На въпрос на журналист кой ще е следващият министър на правосъдието, след като Маргарита Попова вече е вицепрезидент и дали това ще е Искра Фидосова, Борисов бе категоричен, че Фидосова няма да е министър на правосъдието.

"Преди 2 години гласуваха за мен и за ГЕРБ. Ние всички сме скачени съдове, затова е партията. В партиите хората се контролират. Аз се вслушвам, когато взимам решенията. Давам го този пост на най-добрите, които имам до момента – на Попова и Росен", допълни още Борисов. Той не пропусна да се похвали, че дори Берлускони ги е поздравил.

На въпрос кой ще е корективът, при положение, че имат цялата власт, Борисов бе категоричен, че БСП и ДПС са много силен коректив. "Противниците - те са корективът, затова е хубаво да са силни. Политическите партии трябва да можем да си говорим. Аз пазя, ако някой не ме нападне грубо, аз да нападам пръв."

"Моля ви се, има кой да си го коментира него – той е победителят, да му е честито" – така коментира премиерът думите на Станишев, че трябва да го е срам от такава победа.

Той призова всички, които са били така любезни да налепят плакати в страната, като дори заповяда на ГЕРБ да бъдат така добри да почистят страната.

"Използвам случая да помоля всички, както олепиха държавата с плакати и билбордове навсякъде, да си ги изчистят и да създадат ред в градовете!... От сутрин до вечер се въртяха клипове - нов ден, всеки ден, някой ден, то не беше "Добър ден", "От сутрин до вечер" и какво ли не. Даже стоят на магистралата и мои плакати още, ама аз си се харесвам", пошегува се премиерът.


*Информацията е актуализирана към 23.30 часа.

Водещи

Най-четени