ГЕРБ благодари на всички гласували българи* 23.10 | 23:20

"Има висока избирателна активност, което прави изборите легитимни", каза премиерът в НДК

От Ивелина Георгиева

"Искам да благодаря на всички граждани, които упражниха правото си на глас и на тези, които ще направят това след една седмица, както и на всички щабове на ГЕРБ". С тези думи Цветан Цветанов откри пресконференцията на партия ГЕРБ в НДК, предаде репортер на iNews.

Съпоставимо с 2007 г., когато от 27 областни града ние не стигнахме до балотаж или бяха спечелени на първи тур, 13 областни града. Днес ГЕРБ е постигнала сериозен напредък - от 27 областни града, само в три няма да идем на балотаж.

В 24 града ГЕРБ отива на балотаж или са спечелени на първи тур. Цветанов благодари на всички, които упражниха правото си на глас, на симпатизантите, членове на партията. Днешният вот е вот на доверие на българското правителство, уточни Цветанов.

Благодаря на всички граждани. Тези избори със сигурност пишат история. Това каза Росен Плевнелиев по време на пресконференцията в НДК.

"Те развенчават митът, че вотът на българските граждани от турски произход е монолитен. Гордеем се, че получаваме подкрепа и ще продължим да се борим за всеки техен глас. Да, няма да влизаме в уговорки, с ДПС - ще се борим за всеки техен глас. Ние в последните 2 г. правихме различен тип политика", допълни той.

Изборите развенчават мита, че вотът на българските граждани от турски етнос е монолитен. В Кърджали сме на балотаж. Гордеем се, че получаваме подкрепа и ще продължим да се борим за всеки техен глас; няма да влизаме в договорки с никой, нито с ДПС - каза Плевнелиев.

По средата на мандата една политическа партия печели сериозно доверие, досега това не се е случвало, каза Плевнелиев. Това правителство от първия ден прави това, което е правило и по средата на мандата, каза той.

Това, което правихме в тази кампания, беше да бъдем себе си, категоричен бе Плевнелиев. Кампанията ни беше положителна, очи в очи, с поети ангажименти; двамата с Марги сме прагматични, борбени. Даваме ясна заявка за президентска двойка, която надпартийно ще управлява, поясни кандидатът за президент.

Росен Плевнелиев благодари и на всички български граждани, които упражниха правото си на глас, благодари за подкрепата.

"Гордея се, че всички български граждани днес категорично казаха "да" за една реформаторска политика в трудни времена, каза Маргарита Попова, кандидат за вицепрезидент. Тя припомни, че двамата с Росен Плевнелиев правят политическа кариера едва от 20 месеца.

Цветан Цветанов даде думата на Йорданка Фандъкова, която печели битката за София още на първия тур, по първите прогнозни резултати от социологическите агенции. "Ще работим здраво и бързо", обеща старият нов кмет на столицата и благодари на екипа си за подкрепата и дейността им.

"Благодарен съм на българите, че разбраха и с този вот днес потвърдиха, че трябва да харчим толкова, колкото изкарваме", каза Бойко Борисов.

"Има висока избирателна активност, което прави изборите легитимни. След трета година управление в условията на най-тежката финансова и икономическа криза, в условия, в които съседни държави в ЕС търсят варианти дали частично да фалират, дали да банкрутират; взимат се заеми от МВФ, търсят се кредитори да изкупят дълговете им. Ние съумяваме да имаме най-ниските данъци в ЕС, свалихме под три процента бюджетния дефицит", коментира от своя страна премиерът Борисов.

"Благодаря на предишните правителства, защото за това имат заслуга и те, че съумяваме да имаме най-ниския външен дълг в Европа. Благодарен съм на българите, че разбраха и с този вот днес потвърдиха, че трябва да харчим толкова, колкото изкарваме. Да не задължаваме днешното поколение следващите.

С нашите баби и дядовци и нашите пенсионери в предишните 20 години бе постъпено не както трябва. Парите изчезнаха по знайни и незнайни канали и пенсиите им останаха ниски. В усвояването на европейските фондове Италия е зад нас; ние сега сме в пъти да усвояваме още повече тези пари", каза Борисов.

"Няма как в София да не отчетат софиянци, че за няколко години сме направили 32 км тунели за метрото, с хиляди подземни паркоместа; няма как да не виждат моста Брюксел, да не виждат спортната зала, магистрала "Люлин", над 40 нови детски градини. В Бургас - всяко лято имаше задръствания, с кръговото, което направихме, с естакадата на "Меден рудник" - няма как да не отчетат това нещо.

Градът прилича на един истински европейски крайбрежен град. На някои места кметовете бяха от други партии, но ние не ги делихме - да вземем Шумен, или Перник", допълни Борисов.

Докато течаха въпросите и отговорите в НДК премиерът Бойко Борисов се скара на журналистите за "лицемерните въпроси", които задават. Според него победата е на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, "а при загуба първият въпрос щеше да бъде за оставката ми", обясни още Борисов.

Кандидатите за президенти не могат да бъдат надпартийни - партиите и изборите са всъщност носителите на демокрацията.

Премиерът обясни, че когато Плевнелиев и Попова влязат на "Дондуков"2 ще им се обажда само по работа, както прави в момента с Първанов. "Знам как се пазят дистанция и институциите", допълни още Борисов.

Според Плевнелиев ГЕРБ разчита на съзнателния избор на гражданите и "на втория тур изборът няма да е труден, защото е между мен и Калфин. Разликата е, че на Калфин са му спирали европейските фондове, а пък аз съм управлявам институцията с най-много европейски средства".

Плевнелиев уточни, че очаква висока избирателна активност и на втори тур и, че това е битката на две различни кауза, като ГЕРБ е за каузата за модерна България в ЕС. На въпрос дали българите са гласували за Плевнелиев или Борисов, кандидатът на ГЕРБ за президент каза, че от ГЕРБ изповядват общи политически ценности.

"Няма да разделяме и да политизираме. Плюс в тези избори за нас е, че ние не сме представители на отделна партия като Георги Първанов и Сергей Станишев, ние имаме подкрепата на ГЕРБ, но сме надпартийни".

Според Борисов победата е за Росен Плевнелиев и Маргарита Попова - "а ако бяхме загубили, загубата щеше да е за мене". "Нищо по-добре от политическите партии не е измислено в света и така има демокрация", допълни премиерът.

Борисов не пропусна да коментира и Меглена Кунева, и Ивайло Калфин, която е независим кандидат - "ако не беше царят, никой нямаше да знае за нея. Ако не беше Първанов, никой нямаше да знае за Калфин".

Плевнелиев пък гарантира, че ще подкрепи усилията на правителството и МВнР всички посланици да бъдат отзовавани, ако не защитават държавните интереси, а защитават частни.

Цветанов пак припомни, че в смесените райони ГЕРБ има огромен успех – от 264 кметове и 5000 общински съветници общо за партията, от тях има мюсюлмани, роми, мохамедани. Цветанов смята, че през 2013 г. пробивът на ГЕРБ в тези общини ще бъде по-голям и страхът в тях не е от ГЕРБ, а от БСП и ДПС.

ГЕРБ очаква подкрепа от всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност.

Премиерът пък допълни, че винаги е бил благодарен на Сидеров, когато са подкрепяли ГЕРБ, но конфликтът между партия "Атака" и ГЕРБ е започнал от археологическите разкопки в базиликата Св. София, като премиреът дори посъветва всички граждани да посетят това място.

Според Борисов най-ключовият закон, който трябва да бъде приет у нас, е промяната на Закона за имуществото, придобито по незаконен начин и той е готов да отиде лично при всеки лидер на партия, за да го убеди да подкрепи закона.

В същото време Цветанов съобщи, че кандидатъ на ГЕРБ в Габрово е спечелил на първи тур.

Пресконференцията в НДК не премина и без напрежение от страната на реда за задаването на журналистическите въпроси. Премиерът на няколко пъти се скара на журналистите, че не го изслушват.

Обстановката се обтегна от поредния въпрос на журналист относно свободата на словото. Запитан кога и как най-ефективно медиите ще станат независимо и как ще го направи това управляваща партия, премиерът отговори, че според него в България има свобода на словото и медиите са независими.

Росен Плевнелиев пък се опита да бъде толерантен и каза, че най-ефективно ще работи с всички медии, като отговорът му предизвика смях в зала 3 на НДК.

*Информацията е актуализирана към 24 часа.

В галерията със снимки можете да проследите как видя идването на ГЕРБ и пресконференцията в НДК нашият фоторепортер Светослав Кошутански.

Водещи

Най-четени