Задочен дебат за изборите - Борисов - Станишев 28.10 | 11:32

Премиерът: Като искат да касират изборите, да ги касират; Станишев: Най-скандалните избори за 20 г.

От iNews.bg

"Да правим два избора един след друг е пилеене на пари, затова ги направихме две в едно. Така спестяваме 18 млн. лв.", каза премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия.

Задочен дебат за изборите - Борисов - Станишев

"Като искат да касират изборите, да ги касират. Но аз не виждам никакво основание за това", коментира той намерението на БСП и други партии за касиране на вота.

"Всеки, който е загубил, може да поиска касиране на изборите. Но е факт, че ДПС ни би на първи тур в Кърджали", обясни още премиерът. Той изрази надежда, че опитът, който е натрупан на първия тур, да бъде приложен на следващите и да няма подобни проблеми.

"Много хора отидоха да гласуват в късните часове на деня и се създадоха опашки”, заяви премиерът.

Във всички големи градове ГЕРБ или бие на първи тур, или е на балотаж, подчерта Борисов. По думите му Доган отново се е показал като един от най-добрите политици, който си играе с БСП като "батко с малко дете”. Той сподели, че в нощта на изборите е гледал само Доган, защото другите не заслужавало да ги гледа.

По думите на Борисов Доган оценявал, че ако загуби, това ще е заради ГЕРБ. Така Борисов си обяснява омразата на Доган към ГЕРБ. Според него БСП губи от това, че когато някой каже, че ще дойде да ги целуне, не застане като мъж да каже.

Все пак Борисов сподели, че след първи тур на изборите се чувства по-спокойно. Но той призова хората да не се успокояват. "За нас беше важно да покажем, че сме управлявали добре през тези две години и половина и хората са ни оценили усилията”, каза Борисов.

Двете партии, които се очертаха като силни след тези избори са ГЕРБ и ДСП. БСП става силна, "само ако се целува с ДПС", коментира още премиерът. Според него изборът в неделя, на балотажа, е между Доган и Борисов - ДПС или ГЕРБ.

От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев каза в ефира на bTV, че проведените на 23 октомври избори са най-скандалните избори за 20 години.

"Става дума за основно право на всеки гражданин, записано в Конституцията, без което няма демокрация – свободата да си избираме управниците. Ако не може този процес да е организиран прозрачно и гласовете да бъдат преборени, за какво говорим? Каква е тази власт?”, попита той.

Бившият премиер изтъкна, че 700 000 са невалидните бюлетини в двата избора – за президент и за местна власт. Той допълни, че от партията имат сериозни подозрения за манипулация и фалшификация, затова е необходимо и да бъде преброен повторно целият изборен резултат: "Ако властта иска да запази минимален морален кредит, че може да управлява, е необходимо пълно преброяване на резултатите”.

Според него има механизъм това да се случи и ако е необходимо, ще се стигне до цялостно касиране, тъй като е нарушено фундаменталното право – свободен вот и честно преброяване на гласовете.

Станишев определи като скандална организацията на вота. Лидерът на "червените” посочи няколко причини: има данни за незаконни действия от страна на МВР – 400 000 българи са били вкарани в забранителни списъци; изборният ден е продължавал след законово установения срок; ЦИК е признала, че в София има 35 секционни протокола, попълнени "служебно” от членове на общинската избирателна комисия.

"Червеният” лидер бе категоричен, че има смисъл да се гласува на балотажа по съвест, тъй като това е единственият начин да се преодолее "купеният вот” на ГЕРБ: "Не може да позволяваме една власт, която се е самозабравила, да потъпква фундаменталното ни право. Ако този им позволим да се измъкнат все едно нищо не се е случило, следващия път ще бъде страшно – ще действат двойно по-грубо”.

По думите му на балотажа е поставен голям залог – "ще позволим ли еднолично диктаторско управление или ще опазим демокрацията”. Сергей Станишев заяви увереността си за изборна победа, "защото вярвам, че хората имат здрав демократичен инстинкт за своето бъдеще”.

За Бюджет 2012 г.

Освен темата за изборите, премиерът Борисов не пропусна да коментира и Бюджет 2012 г.

iNews припомня, че Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава днес (28 октомври) по параметрите на бюджета. Дефицитът, заложен в него, е 1,35% или около 1,1 млрд. лева. Заложената инфлация е малко под 2%. 2,9% е предвижданият икономически растеж.

Като цяло бюджетът за 2012 година в номинал е същият като 2011 година.

За да намалее дефицитът до 1,35%, ще се харчи с около 20-30 млн. лева по-малко. Бюджетите на почти всички министерства, с изключение на културата, образованието, науката номинално остават едни и същи спрямо тази година.

Силовите министерства получават по-малко пари. Министерството на вътрешните работи ще получи под милиард бюджет, а отбраната – с 10 млн. лева по-малко. Най-много е намален бюджетът за разузнаване – с 20%. Общо 45 млн. лева повече ще бъдат дадени за наука и образование.

Около 15 млн. лева повече ще отидат за култура, включително за театри, археология. Заради специализирания съд се предлага с 10 млн. повече да бъдат дадени на Министерството на правосъдието.

В ефира на "Нова Телевизия" тази сутрин премиерът обясни, че правителството ще увеличи с 240-250 млн. лв. парите за пенсии в бюджета. Очаква се и вдигането на всички пенсии, освен вдовишките.

Премиерът обеща и да има промяна в минималната работа заплата - тя ще стане от 270 лв. на 290 лв. Същевременно ще бъде намален бюджетът на ДАНС, МВР, отбраната и разузнаването. За сметка на това ще се увеличат парите за образование, правосъдие и култура.

"2013 година излизат 1,6 милиарда дълг по облигациите на Милен Велчев. Тази година трябва да спестим тези пари, за да ги имаме догодина", обясни още Бойко Борисов.

"Искаме догодина да отделим 1 милиард за пенсии, както и около 400 милиона за останали разплащания. Така, като прибавим и парите на Велчев, се получава, че отсега трябва да спестим 3 милиарда", уточни премиерът.

"Ние сме обещали да докараме България до едно средно европейско ниво. Вече не сме слабите. По усвояване на еврофондовете сме пред Италия, двойно сме увеличили парите и за кофинансиране по европроектите. Следващите поколения ще кажат благодаря на бате Бойко за това, че тогава си стискал и не си дал да изхарчат парите, за да може сега ние да живеем в една средноевропейска държава", завърши премиерът.

Водещи

Най-четени