Борисов: Правителството няма абсолютно никаква вина за братя Галеви 10.05 | 14:36

И съдиите, и прокурорът са можели да поискат задържането им

От Кремена Бедерева

И съдиите, и прокурорът са можели да поискат задържането на братя Галеви. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, съобщава БТА.

"Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система", попита премиерът журналистите и допълни, че "правителството няма абсолютно никаква вина в този процес".

"Прокурорът е можел да поиска задържане", каза премиерът. "Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система? Съжалявам, че трябва да ви го кажа", попита риторично премиерът.

От своя страна правосъдният министър Диана Ковачева коментира в парламента, че причината за незадържането на Пламен Галев и Ангел Христов веднага след влизане в сила на осъдителната им присъда е мярката им за неотклонение "парична гаранция". 

Няма как правителството или която и да било институция, нямаща нищо общо с постановяването на тези мерки за неотклонение, да носи отговорност за това, че те не са задържани в момента на постановяване на присъдата, добави Ковачева.

Според Ковачева по предложение на прокуратурата или по своя собствена инициатива Апелативният съд би следвало да обсъди и да разгледа и въпроса за промяната на мярката за неотклонение в по-тежка.

iNews припомня, че на 3 май ВКС окончателно постанови по 5 години затвор за дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, по обвинението за ръководене и участие в престъпна група за рекет и изнудвания, действала между 2007 и 2009 година.

В дните между излизането на решението на върховните магистрати и пристигането му в Кюстендил обаче братя Галеви изчезнаха и от 7 май съдебна охрана ги търси - без успех. Също от тази дата е издадена и забрана двамата да напускат страната.

Освен това вчера (9 май) братя Галеви бяха обявени за общодържавно издирване, съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Засега полицията ще търси братя Галеви на национално ниво, ако и това не даде резултат, ще бъдат обявени за международно издирване.

Часове по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов не изключи възможността братя Галеви да са напуснали страната. Нямало обаче данни в МВР двамата да са напускали страната. "Всичко е възможно, само можем да предполагаме къде са", каза Цветанов.

Не закъсня и ответната реакцията - няколко часа след коментара на вътрешния министър, в социалната мрежа Twitter започнаха да бълват съобщения от профила на Пламен Галев. "Цветанов, гледай си работата, няма да се предадем. Венсеремос!", "We are innocent. will prove it!" и "Късно е, Цветанов! Късно е!" - гласяха постовете, които се променяха през час.

Според социалната мрежа единият от братя Галеви е в Дубай и пише от профил акаунта със символичното име @mvrbg. Остава да се изясни дали профилът е истински или фалшив, което е най-вероятното обяснение на провокативните съобщения в социалната мрежа, отправени към Цветанов.

А според главния прокурор Борис Велчев пък не е е имало как братя Галеви да бъдат задържани. Главният прокурор е сигурен, че бизнесмените Ангел Христов и Пламен Галев, които бяха осъдени ефективно от Върховния касационен съд, ще бъдат намерени.

Водещи

Най-четени