Борисов продължава неделния тур - откри път "като на картичка - хубав и равен" 03.02 | 14:36

Премиерът откри рехабилитираните 46,8 км от път Дуранкулак – Каварна

От Кремена Бедерева

Всеки ден трябва да се правят по едно-две неща, защото сме закъснели 22 години.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който откри официално рехабилитирания път Дуранкулак - Каварна, предаде радио "Фокус”-Варна. Рехабилитираният път е връзката с граничния контролно-пропускателен пункт с Румъния при село Дуранкулак.

Дължината на пътната отсечка 46,8 км. Стойността на ремонта е 17,4 млн. лева. Дейностите са по програма "Транзитни пътища” V.

В краткото си приветствено слово премиерът Бойко Борисов припомни, че само преди три години, когато е бил в района, не е можело да се мине, имайки предвид лошото състояние на пътя. По думите на премиера - сега той е като на картичка – хубав и равен.

Борисов пожела на хората да си го ползват със здраве и придобивката да носи икономически ползи за туризма и инвестициите. Безаварийно пътуване – към това благопожелание се присъедини и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Сред другите официални лица бяха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, министърът на здравеопазването Десислава Атанасов, кметът на Каварна Цонко Цонев и на Шабла Райна Бърдарева.

"Аз съм убеден, че когато и магистрала "Хемус” стане готова, следващия мандат, ако има такъв, и този регион, както и Южна България, ще бъде такъв, какъвто заслужава”, каза министър-председателят. Той пожела по-голям берекет във всичко, което правят в региона и допълни: "Когато кметовете работят, независимо в какъв цвят са, всичко, което правят заедно с нас, е за хората”.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха рехабилитираните 46,8 км от път I- 9 Дуранкулак – Каварна от км 0+000 до км 46+802.

Проектът е включен в лот 21 от програма "Транзитни пътища V", която се финансира от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет. На церемонията присъства и инж. Илиана Захариева, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", областният управител на Добрич Желязко Желязков, кметовете на Шабла проф. Райна Бърдарева и на Каварна Цонко Цонев и др.

Рехабилитираният участък свързва ГКПП "Дуранкулак" (граница с Румъния) с Шабла и Каварна и е важна транспортна връзка за международния туризъм в Североизточна България. Улеснява достъпа до природните забележителности в региона – защитената местност "Дуранкулашко езеро”, езерото "Балтата", Шабленското езеро и др.

По лот 21 общо са рехабилитирани около 50 км, подчерта министър Павлова. Освен пътя Дуранкулак - Каварна реконструирани са и 3,7 км от третокласния път 901-Шабла - Тюленово - Каварна от км 3+600 до 7+308. Основен ремонт на участъците е правен през 1980 г.

През годините са извършвани само частични ремонти в отделни участъци. Общата стойност на проекта е 17 376 298, 57 лв. с ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Хидрострой” АД, гр. Варна. Строителният надзор е осъществен от "Рутекс” ООД.

Водещи

Най-четени