Братя Галеви може и да са в чужбина, допусна Цветанов 09.05 | 16:22

Вътрешният министър се надявал двамата да се предадат сами

От Андриян Георгиев

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов не изключи възможността братя Галеви (Ангел Христов и Пламен Галев) да са напуснали страната. Нямало обаче данни в МВР двамата да са напускали страната. 

"Всичко е възможно, само можем да предполагаме къде са", каза Цветанов. "В много от сучаите след първа, втора и трета инстанция, когато последната се е произнесла, осъдените по-трудно се откриват. Затова с контактите, които имаме и с възможностите на Интерпол и Шенгенската информационна система се дава възможност там, където бъдат локализирани, да бъдат задържани и да бъдат предадени на властите, за да излежават съответните присъди", посочи вътрешният министър, цитиран от БТА.   

Цветанов изрази надежда, че Галеви сами ще се предадат, посочи още той.

По думите на вътрешния министър имало едни срокове, които трявало да бъдат спазени, а те вече били изтекли.

"Ние трябва да започнем другата процедура - обявяването им за издирване и блокиране на всички граници", каза вицепремиерът.

Според Цветанов не можело да се харчи ресурс за всички, на които предстоят дела на различни инстанции, да бъдат проследявани.

Вътрешеният министър коментира и лекия режим на изтърпяването на наказията на Галеви така: "Това не го решава министърът на вътрешните работи. Това е решение, с което ние само може да се съобразяваме."

След като бъдат намерени, те щели да влязат за две седмици, за да се адаптирали, в подходящо затворническо общежитие, след което щели да бъдат преместени в общежитие, което е на по-малко от 3 км до селото, в което са домовете им.

Според разследващите, при положение че двамата са били в ареста между 9 месеца и една година и при положение че това са първите им осъдителни присъди, можело да се очаква, че след година-две ще са на свобода.

iNews припомня, че Братя Галеви днес (9 май) бяха обявени за общодържавно издирване.

Двамата вече трябваше да бъдат приведени в затвора в Бобов дол за изтърпяване на 5-годишни присъди за организиране и участие в престъпна група за рекет и изнудвания, но вече два дни от "Съдебна охрана" са безсилни да ги открият. Едва от два дни е издадена и забрана те да напускат страната.

На 3 май Върховния касационен съд (ВКС) окончателно постанови по 5 години затвор за дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев по обвинението за ръководене и участие в престъпна група за рекет и изнудвания, действала между 2007 и 2009 година.

В дните между излизането на решението на върховните магистрати и пристигането му в Кюстендил обаче братя Галеви изчезнаха. 

Водещи

Най-четени