България остава в неведение за Шенген поне до края на 2013 г. 18.04 | 12:48

И при положителни доклади по механизма за сътрудничество едва ли ще има решение по-рано

От Христина Рафаилова

България и Румъния няма да получат отговор за Шенген до края на тази година. Това твърди източник от дипломатическите среди в ЕС, цитиран от БТА. 

Решението за присъединяването на двете държави към безвизовото пространство беше отложено през март. Тогава ,освен Холандия, Финландия, Германия и Франция излязоха с негативни позиции относно присъединяването на източноевропейските държави. 

Тогава като причини за отлагането бившият вътрешен министър Цветан Цветанов посочи ситуацията в страната ни, визирайки протестите и оставката на правителството. 

Според източника въпросът се е превърнал в чисто политически и за момента няма да бъде взето решение за присъединяването. 

"Постигането на напредък няма да  бъде лесно, някои държави са скептични, коментира  дипломатът.  Според него дори докладите по механизма за сътрудничество и проверка да се положителни, пак няма да има отговор през 2013 г. 

Източникът коментира и опасенията на старите държави членки от злоупотреби със социалните им фондове след отпадането на трудовите ограничения за българи и румънци. Според него ЕС не може да не спазва собственото си законодателство. Той твърди, че не може и да става  дума за неизпълнение на договорите, според които от 1 януари догодина българите и румънците получават пълен достъп до трудовия пазар в ЕС. 

Водещи

Най-четени