Румъния ни спъвала за Шенген 11.04 | 12:05

Германски депутат похвали България за подготовката ни за влизане в безвизовото пространство

От Ралица Стоянова

Германски депутати в Европейския парламент обвиниха румънското правителство, че пречи на присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона.

Изявлението им обаче влиза в противоречие с официалното мнение на Берлин, че двете страни имат слабости в сферите на правосъдието и корупцията, пише EurActiv.

Германският депутат Манфред Вебер, вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП), похвали България за подготовката ѝ за влизането в европейското безвизово пространство, пише Econ.bg

По думите на Вебер влизането на Букурещ и София не е било успешно, защото румънското правителство се е занимавало с конституционни въпроси по един непродуктивен начин.

В Брюксел германският народен представител заяви, че двете страни винаги са били разглеждани в пакет, но "причината, поради която разширяването на Шенген не се е случило, се крие в Румъния, не в България". Мнението на Вебер беше подкрепено и от това на Маркус Фербър.

На 7 март Германия блокира членството на двете държави в зоната. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фриедрих заяви, че България и Румъния не отговарят на критериите за членство в безвизовата зона.

Като причина за налагане на вето министърът на вътрешните работи на Германия изтъкна корупцията в двете страни. "Който си осигури виза чрез подкуп, би могъл да стигне и до Германия без по-нататъшен контрол", каза тогава Фридрих.

Още бизнес материали от Econ.bg:

Компаниите-мастодонти на своето време

Водещи

Най-четени