Български пожарникари ще гасят пожара на Атон 11.08 | 10:55

10 пожарникари и два високопроходими автомобила от Благоевград ще помагат на гръцките си колеги в борбата с огъня

От Георги Георгиев

Десет пожарникари от Благоевград с два пожарни автомобила заминават за полуостров Атон, за да се включат в гасенето им. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от агенция "Фокус".

Основната задача на огнеборците ще бъде да окажат съдействие на нашите монаси за опазване на Зографския манастир.

По предварителен план към 11.15 часа българските пожарникари ще бъдат чакани от гръцките си колеги на ГКПП-Промахон. Очаква се около 15.00 часа да са се включили в гасителните действия.

Техниката, която заминава за Атон, е с висока проходимост. Тя е специално оборудвана и за гасене на горски пожари. Разполага с всички резачки и съоръжения, които се използват при гасенето на този тип пожари.

Тази нощ вследствие на силните ветрове пожарът отново се е разгорял и българските монаси в лицето на отец Гавраил са се обърнали към генералния консул на България в Солун с молба за съдействие. В резултат на това заминават и българските екипи, каза още главен комисар Николай Николов.

Пожарите на гръцкия полуостров продължават вече четвърти ден, след като в сряда следобед огънят лумна в гората край сръбския Хилендарски манастир. Заради огнената стихия в четвъртък вечерта беше евакуирано туристическото селище Урануполи, което по това време на годината кипи от живот.

За потушаване на огъня работят близо 200 пожарникари със сериозно подкрепление от армията, както и самолети и хеликоптери.

Водещи

Най-четени