Българските момичета пушат - момчетата отказват цигарите 10.11 | 19:16

30% от 16-годишните обаче пушат ежедневно

От Елена Коцева

Тревожната тенденция за употребата на тютюн, алкохол и наркотици сред подрастващите продължава да е в сила. Това заяви на пресконференция в Министерство на здравеопазването Анина Чилева, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Успокоителното на този етап е, че като цяло данните от България не се различават много от данните от другите страни-членки на Европейския съюз, посочи още Чилева, докато представяше резултатите от проучването в родината ни.

В допитването са взели участие 2200 ученици в групата на 16-годишните, т.е. родените през 1995 година. Като цяло тези, които употребяват алкохол, цигари или други психоактивни вещества, изобщо не са малко, коментира Чилева.

Данните показват, че няма значителна разлика между поведението на българските младежи преди осем години при третата вълна на изследването и сега. Поне веднъж през живота си цигара са пушили 66% от всички анкетирани, а през 2003 година те са били 71%, сочат резултатите от проучването.

През последните 30 дни поне една цигара са изпушили 39% от българските ученици. Поне едно питие в живота си са пили 87% от младежите, а през 2003 г. техният брой е бил 88%.

Особеното е, че като цяло тенденцията е момичетата да пушат повече и при тях броят се увеличава, а при момчетата броят на пушачите намалява. Затова и работата на специалистите трябва да се насочи с особено внимание към групата на момичетата, обясни Анина Чилева.

Също така статистиката отчита, че употребата на алкохол сред учениците продължава също така да е разпространена. През последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол 65% от младежите, техният брой е същият и през 2003. Почти няма разлика и в броя на учениците, които декларират, че са се напивали поне веднъж - 45%. Чилева коментира, че специално при анкетата за "напиването" информацията е субективна и тя подлежи на корекции, тъй като има разминаване между представата за "напиване" и реалното количество изпит алкохол. Също така според думите й, сравнително с останалите данни, получени до този момент, българските младежи не се различават съществено от своите връстници в Европа.

В сравнение с 2007 година обаче сред българските ученици нараства употреба на марихуана поне веднъж през живота: от 21% през 2003 г. на 24% през 2011 г. През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети срещу всеки дванайсети през 2003 г. Увеличение в употребата на екстази обаче няма, тя се запазва на 4%.

Статистиката е част от международното проучване Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD), което се провежда на 5 етапа в 35 страните от Европа. Целта е да има сравнима база данни, според която да се насочи адекватно превенцията и работата с рисковите показатели.

Част от изследването обхваща и въпрос за това кое определят като проблем в живота си българските ученици. На първо място те посочват проблем с успеха си в училище – 70%. "Това откроява една висока летва на критерии", коментира Анина Чилева.

На второ място се нареждат проблемите като агресията, проблемите със родителите и с приятелите. 30% от българските ученици са преживели сбиване или конфликт със семейната среда. Изключително малко са тези, които декларират проблем в сексуално отношение – необезопасен секс или секс, за който на следващия ден са съжалявали. Интересното е, че повече момчета са признали за такъв контакт отколкото момичета, допълни Чилева и посочи, че според тази част от анкетата също трябва да се преориентира работата с младежите.

Окончателните резултати от проучването ESPAD с данни от целия европейски съюз ще бъдат оповестени през следващата година.

Водещи