В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване 17.11 | 16:30
Такъв проблем има от 10 години, уточняват от организацията
В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване на "Активни потребители". Такъв проблем има от 10 години, уточняват от организацията.
От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%, са резултатите от проверката.
"Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен "Свежо сирене", и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика", уточняват от Активни потребители.
При евтините марки водата е повече
Проверката е разделена и според цената и логично при по-евтините водата е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева) оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.
Имитиращи продукти се предлагат като сирене
За анализ на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта и с такива се оказа един от тях.
"43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин "Била" с името "Даная". Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на килограм", посочват от организацията.
Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.
Опасна ли е водата в сиренето?
"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители".
Изброени са и причините:
– "Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
– В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
– Както споменахме по-горе за да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".
Водещи
-
Киселова : Не бива да се допускат елементарни провокации между България и РСМ
Председателката на НС присъства на отбелязването на 80-тата годишнина от "Кървавата Коледа"
11.01 | 18:00
-
Какво още ни чака: Живия Нострадамус предсказа пожарите в САЩ
Сред предсказанията на бразилският екстрасенс Атос Саломе за тази година са невиждано досега...
11.01 | 17:40
-
Столичанин е загинал при катастрофа на АМ "Струма"
Заради катастрофата временно трафикът е бил пренасочван в изпреварващата лента
11.01 | 17:20
-
След новите санкции към Русия: Цените на петрола се покачиха с над 3%
Цената на барела сорт "Брент" се увеличи с 3,5 процента и снощи надхвърли 79 долара
11.01 | 17:00
Най-четени
-
Проф. Иво Петров: Между 10 000 и 11 000 българи годишно умират от сърдечен арест
Оказването на първа помощ повишава риска за оживяване с 60-70%, обясни той
11.01 | 14:00
-
Помощи за тока на бизнеса - за сметка на ВЕИ-тата
Бизнесът: Полагат ни се помощи, независимо колко печелим
11.01 | 12:00