В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване 17.11 | 16:30
Такъв проблем има от 10 години, уточняват от организацията
![В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване](http://inews.bg/pictures/2381426_1004.jpg)
В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване на "Активни потребители". Такъв проблем има от 10 години, уточняват от организацията.
От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%, са резултатите от проверката.
"Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен "Свежо сирене", и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика", уточняват от Активни потребители.
При евтините марки водата е повече
Проверката е разделена и според цената и логично при по-евтините водата е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева) оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.
Имитиращи продукти се предлагат като сирене
За анализ на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта и с такива се оказа един от тях.
"43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин "Била" с името "Даная". Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на килограм", посочват от организацията.
Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.
Опасна ли е водата в сиренето?
"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители".
Изброени са и причините:
– "Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
– В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
– Както споменахме по-горе за да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".
Водещи
-
Атанас Зафиров е новият председател на Националния съвет на БСП
Той се яви на балотаж с Борислав Гуцанов
16.02 | 18:44
-
ДСБ започва подготовка за президентските избори догодина
16.02 | 18:00
-
Австрия: Атентатът във Филах е ислямистка атака, свързана с ИДИЛ
Австрийският вътрешен министър благодари на шофьор от фирма за доставки на храна, който спрял...
16.02 | 17:40
-
Застудява още, жълт код за валежи в 13 области
Ще се образува и ще се задържи снежна покривка
16.02 | 17:20
Най-четени
-
Борис Бонев: Часовникът на Апокалипсиса на София е на 12 без 5
Нужни са смели управленски мерки веднага, смяга той
16.02 | 13:20
-
БСП избира тайно председател на партията между седем кандидати
Това са Атанас Зафиров, Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин, Калоян Паргов, Боян Балев, Борис...
16.02 | 10:40
-
Бойко Ноев: Трябва да сме в първите редици на подкрепящите Украйна
Давам на Тръмп още две години слава, каза дипломатът
16.02 | 14:00