ВСС избира следващия главен прокурор 20.12 | 07:15

Галина Тонева, Борислав Сарафов ли Сотир Цацаров ще застане начело на обвинението?

От Диана Цветкова

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес трябва да избере новият главен прокурор, който ще е начело на държавното обвинение в следващите седем години.

Изборът е предсрочен и до него се стигна, след като обвинител №1 Борис Велчев бе избран за конституционен съдия от квотата на президента.

Трима са кандидатите за поста – сегашният зам. Главен прокурор Галина Тонева, шефът на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

Днешното заседание на кадровиците на съдебната власт ще се гледа под лупа от Европейската комисия, която обяви, че ще следи изборът много внимателно. Говорителят Марк Грей наблегна на това, че изборът на ВСС трябва да е честен и прозрачен, а тайният вот да е гарантиран.

Именно около тайната на вота е съсредоточена и най-голямата част от критиките, които се появиха, след като ВСС прекрои правилата за избор на главен прокурор и то само преди два дни. За първи път гласуването няма да е с бюлетини, а чрез електронната система на съвета. Това обаче противоречи с практиката на Върховният административен съд, който неведнъж е излизал със становища, че бюлетините са най-сигурното средство за провеждане на таен вот.

Според новата процедура членовете на ВСС ще гласуват първо кандидатурата на Сотир Цацаров, следван от Галина Тонева и после – Борислав Сарафов. За да бъде избран един от тях, е необходимо да получи 17 от гласовете на 24-ма членове на съвета. Ако това не стане, двамата с най-висок резултат отиват на балотаж. Ако никой не събере 17 гласа на втория тур, ВСС трябва да обяви нова процедура за избор на ръководител на държавното обвинение.

Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров вече бяха изслушани от Етичната комисия на ВСС, която прецени, че те отговарят на изискванията за заемане на поста. Днес те трябва да представят своите концепции пред ВСС, преди да се пристъпи към гласуване.

Водещи

Най-четени