Сарафов иска Гугушева да напусне Специализираната прокуратура 11.12 | 19:49

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура предложи изключването на Гугушева. Съмнява се в моралните й качества

От Елена Кирилова

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе предложението за освобождаване на Галя Гугушева от поста й на заместник-ръководител на специализираната прокуратура, предаде агенция "Фокус”.

С това се предполага и липсата на възможност за преназначаването на Гугушева като редови прокурор в АСП.

От прокуратурата твърдят, че действията на Сарафов са предизвикани от множеството съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева и нежеланието на мнозина тя да заеме поста конституционен съдия. Скандалите около случая станаха причина самата Гугушева да оттегли кандидатурата си за поста.

Борислав Сарафов подчерта, че е недопустимо прокурорите, за които има и най-малката сянка на съмнение, да продължат да изпълняват длъжностите си, особено когато става дума за заместник-административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

  Ръководителят на АСП обяви, че позицията му е категорична и не зависи от резултатите на извършваните в момента данъчни и имотни сделки на Гугушева.

От своя страна, кандидатът за конституционен съдия обяви, че се отказва от кандидатурата си, защото смята, че по този начин ще може да допринесе за по-бързото разрешаване на конституционната криза у нас. От СДС обявиха, че според тях това ще доведе и до потушаването на създалото се медийно напрежение.

Вчера (10 декември) Саминистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви официално, че ГЕРБ отказва да подкрепи номинацията на Галя Гугушева за конституционен съдия. Като причина за това той изтъкна сигналите, подадени срещу нея.

След Нова година ще се влезе в нова процедура, в която СДС ще представи новия кандидат за конституционен съдия.

Водещи

Най-четени