Варна остава без ТЕЦ 09.10 | 07:46

Затварят стари блокове на централите, които не отговарят на екоизискванията

От Гергана Златкова

България трябва да затвори няколко стари блока в ТЕЦ-ове, които не отговарят на съвременните екоизисквания, до края на 2015 г.

Така ще се лишим от 1770 мегавата базови мощности, заяви по време на конференция за енергийното развитие зам.-министърът на икономиката Иван Айолов.

Става въпрос за ТЕЦ-а във Варна, както и за русенската централа.

По план тецът в Бобов дол ще остане само с един блок. Същото се готви и за русенската централа.

Той обясни, че тези мощности няма как да бъдат заместени от фотоволтаични и вятърни централи, чиято инсталирана мощност към момента е малко по-малка. От думите му стана ясно, че липсващите мощности могат да се компенсират с модерни ТЕЦ-ове и ядрена енергия.

"На база на икономически показатели и изисквания за околна среда трябва да се види ще се рехабилитират ли термични блокове и какво ще се прави с ядрената енергия. Ще се удължава срокът на експлоатация на 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" или друго", каза Айолов. Той обаче уточни, че не става въпрос за АЕЦ "Белене".

В момента работна група подготвя промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници. Те предвиждат въвеждане на данък за ВЕИ-та, какъвто има в доста страни от ЕС. От БЕХ бяха предложили фотоволтаиците да плащат данък от 30% върху приходите си.

"Зелените" централи да дават графици колко енергия ще произведат и ако тя бъде повече или по-малко, да плащат за отклонението, предвиждат още промените.

До месец ще бъде готова нова енергийна стратегия, каза вицепремиерът Даниела Бобева. Тя отбеляза, че консенсусът в енергетиката е по-важен дори от консенсуса за валутния борд.

Водещи

Най-четени