Военни отказват увеличение на заплатите 30.09 | 17:40

То е обвързано с промени в начина на пенсиониране, които военните не приемат

От Георги Георгиев

След проведена среща, организирана от Офицерска легия "Раковски" през интернет форумите, военни се отказаха от предложеното увеличение на заплатите с 10% от следващата догодина.

Основната причина е, че увеличението на заплатите е обвързано с промени в начина на пенсиониране, които военните не приемат, информира БНР.

Иван Милов от легия "Раковски" каза, че желанието ще бъде заявено в писмо до президента, премиера, парламента и министъра на отбраната.

Военните са недоволни от предложенията, по които беше постигнато окончателно споразумение с финансовото министерство. Едно от предложенията е те да се пенсионират след 27 години стаж в системата и задължително навършени от 42 до 54 години в зависимост от длъжността и ранга.

Предложението за допълнителното условие за пенсиониране за военни е "промяна в играта в последната минута", каза по-рано Иван Милов. Той обясни, че в армията са важни хората и допълни, че реформите до момента не са довели до повече пари в армията, а само до съкращения на военнослужащи.

Военните се обявиха и против смяната на изчисляването на отпуските от работни в календарни дни. Според тях то не спестява никакви пари.

В началото на срещата беше подчертано, че ако бъде взето решение за протест, той ще се извърши в рамките на Закона за митингите.

Водещи

Най-четени