Всеки трети се отдава на релакс след университета 28.10 | 21:41

Един на трима млади българи е категоричен, че ще търси работа в чужбина

От Теодора Кокаланова

Всеки трети решава, че ще си почива известно време след следването. Всеки четвърти пък твърди, че ще започне работа веднага - каквато и да е. Един на трима млади българи е категоричен, че ще търси работа в чужбина. 

60% пък имат намерение да продължат с магистратура. Това обяви Томчо Томов от Българската стопанска камара по време на конференция за висшето образование на XXI век, организираната от Националното представителство на студентските съвети.

Работодателите вече не подбирали кадри основно според дипломата, а според реалните умения и качества. 60% от бизнеса се оплакват, че не могат да намерят необходимия персонал. Затова и някои браншове създавали свои академии. Такива курсове организирали предимно в IT сектора и в туризма.

Според данните се записват и младежи, завършили филология, информира в. "24 часа". Младите масово не умеят да напишат мотивационно писмо и трудно се аргументират защо искат да постъпят на работа. Имат сериозни проблеми при разговорите си с работодателите по време на интервю.

"Само 3 от 100 автобиографии на висшисти са написани на грамотен български език", каза още Томчо Томов. 70% търсят работа чрез близки и познати, а 50% са в контакт с работодателите. По обяви се ориентират едва 25 на сто от младите хора, а на бюрата по труда разчитат 30%. В конкурси участват едва 17%. 60 на сто напускат работа до 6 месеца след назначението, защото трудно се адаптират. 

Водещи

Най-четени