2/3 от яйцата у нас се продават в малките магазини 19.05 | 16:09
Много от тях работят без каквито и да било документи за произход

Според данни на асоциацията около една трета от търговията с яйца в страната се осъществява в големите магазини.
Останалите две трети е в по-малките магазини и складове, много от които работят без каквито и да било документи за произход, както и без финансови документи.
Това коментираха представители на Асоциацията на земеделските производители в България и новосформирания към организацията Браншови съюз.
Иван Ангелов, производител на яйца и председател на браншовия съюз, заяви, че на пазара има престояли и некачествени яйца от клас Б, които се представят като пресни (т. е. – клас А). Какъв е делът им на пазара обаче не е ясно, защото се хващат само отделни нелегални партиди.
Така страда не само потребителят – заради ниското качество, но и държавата – заради несъбраните данъци, най-вече ДДС. Производителите се оплакват от нелоялната конкуренция на нелегалния и евтин внос, но тенденцията е вносът непрекъснато да се увеличава, а България да се превърне в нетен вносител.
В България действа Наредба № 1 за изискванията за търговия с яйца за консумация. Според нея, яйцата трябва вече да са в магазинната мрежа от 7 до 10 дни след снасянето им. Има и европейски регламент, в който са разписани основните изисквания към пресните, качествени яйца за консумация.
Като добър пример за стандартизация Иван Ангелов посочи Швейцария, Великобритания и Австрия – традиционни вносители на яйца. Те са въвели по-високи стандарти за вносителите, които искат да осъществяват сделки на техни територии, като по този начин защитават и местното производство, допълни Ангелов.
България също трябва да въведе стандарти за яйцата, като производителите настояват те също да са по-високи, за да бъде защитено местното производство. Те не поеха ангажимент кога това ще се случи, но вероятно ще бъде в следващите месеци. Не стана ясно обаче откъде ще дойде инициативата за стандартизацията на яйцата.
Ангелов допълни, че средната цена на "прозрачен” производител за 1 яйце би следвало да е 12 – 13 стотинки. В нея е отразено ДДС-то, както и по-скъпите фуражи, но не е включена логистиката, опаковката, сортирането и т. н. последващата преработка.
Повече за състоянието на пазара на яйца у нас, тенденциите в производството, както и исканията на производителите прочете тук.
Водещи
-
Ето как се определя нашата карма
Обикновено или будят някакво особено страхопочитание, или звучат толкова абстрактно и...
28.04 | 17:59
-
Детското отделение в Многопрофилната болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч
Той добави, че детското отделение не работи от 18 април и се очаква да заработи на 7 май....
28.04 | 16:59
-
Затварят „Хемус“ за ремонт
Трафикът ще се пренасочва от пътен възел „Ботевград“ по път II-17, по път I-1 Ботевград -...
28.04 | 16:45
Най-четени
-
АПИ: До сряда струва 87 лева, после цената скача
Припомняме, че системата за онлайн продажба дава възможност винетката да бъде купена до 30...
28.04 | 12:15
-
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заминава за конгрес на ЕНП
В конгреса ще участват евродепутати, премиери, еврокомисари и лидери на партии от семейството...
28.04 | 16:15
-
Евелин Банев - Брендо не се яви в съда
Преди това той изчезна малко, след като получи 6 години затвор за пране на пари.
28.04 | 11:45