Втори съд оправда Цонев по делото за хангарите 21.03 | 15:45

Несъстоятелна е тезата, че е нарушил служебните си задължения, постанови САС

От Диана Цветкова

Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия военен министър Николай Цонев по делото за т.нар. мобилна машина за хангари.

Цонев е подсъдим за злоупотреба със служебно положение при закупуване на машина за изграждане на метални конструкции за нуждите на Българската армия. По този процес той бе оправдан и от първоинстанционния Софийски градски съд през 2011 г.

"САС счита, че поначало тезата на обвинението, относно това, че подсъдимият е нарушил служебните си задължения, най-общо свързани с бюджетната дисциплина, е несъстоятелна", се посочва в мотивите за оправдателната присъда.

Съдът изтъква, че докладна записка с предложение за придобиване на мобилната конструкция е подписана от осем висшестоящи лица от системата на Министерството на отбраната и Българската армия. Магистратите изтъкват, че това е обстоятелство, което "прокуратурата упорито пренебрегва".

"Решението за включването на доставката мобилната производствена линия, реализирането на процедурата по възлагане на обществена поръчка за доставката, постигането на съгласие относно доставната цена и другите условия на договора са плод на усилията и действията на множество отговорни лица от системата на МО, а не единствено на действията на подсъдимия, който по закон осъществява гражданския контрол в системата на министерството и по закон се подпомага от различните дирекции в него", посочва още съдът.

Магистратите са категорични, че "не се установява поведение, което да позволи обективно отговорността на подсъдимя да се ангажира за престъпление по служба".

"Не е доказано решението за закупуване на технологията да е негово еднолично решение – напротив, видно от материалите по делото към машината е проявяван интерес и при предходното правителство през 2006 година", посочва още САС.

Днешното решение може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Това е поредна оправдателна присъда срещу бившия министър на отбраната. Миналата година Цонев бе окончателно оправдан по други две дела – по делото за доставки на "Русенско варено", резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за Skoda и авиотехника за нуждите на армията и по процеса за нецелесъобразно разпореждане със средства на "Терем".

Срещу Николай Цонев се води и дело за подкуп, по което той бе оправдан на първа инстанция.

Водещи

Най-четени