Николай Цонев излезе "чист" от още едно дело 13.06 | 17:16

Той беше обвинен, че като министър на отбраната се е разпоредил с целеви средства не по предназначение

От Андриян Георгиев

Бившият министър на отбраната Николай Цонев беше оправдан от Върховният касационен съд (ВКС) по още едно дело.

Цонев беше подсъдим за това, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен  собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

ВКС потвърди присъдата на Софийския апелативен съд от 19 януари 2012 г., която беше протестирана от Софийската апелативна прокуратура и от министъра на финансите. Според прокурорите Софийският апелативен съд бил взел решението в нарушение на закона и процесуалните правила, като поиска отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане. Министърът на финансите също поиска връщане на делото за ново разглеждане. 

Според ВКС апелативният съд правилно е изяснил съдържанието на термините "бюджетни средства” и "средства с целево предназначение”, че инкриминираната сума не може да бъде предмет на престъплението по чл. 254а от НК (Длъжностно лице, което в нарушение на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация), че Николай Цонев не се е разпоредил и няма вредни последици за държавата. 

Така ВКС потвърждава втора оправдателна присъда срещу Цонев в рамките на две седмици. На 1 юни 2012 г. ВКС постанови, че Цонев е невинен за сключването на четири сделки преди 13 години, когато е оглавявал дирекция "Управление на доставките" към военното ведомство. Прокуратурата твърдеше, че тези сделки са неизгодни. 

Най-четени