Възможна била грешка на обвинителите по делото САПАРД 28.09 | 17:55

Все пак Галина Тонева уточни, че оправдателната присъда на Марио Николов трябва да бъде анализирана

От Диана Цветкова

Заместник-главният прокурор Галина Тонева допусна, че е възможно прокуратурата да е направила грешка по делото от т.нар. афера "САПАРД" срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

Преди дни бизнесмените бяха оправдани от Софийския апелативен съд по делото за пране на 7,5 милиона евро, източени от програмата САПАРД. Второто дело – това за самото източване на средствата, пък бе върнато за ново разглеждане от първоинстанционния съд.

Пред БНР Тонева не изключи скорошните оправдателни присъди да са заради новите доказателства, които бяха събрани от втората съдебна инстанция.

"Не изключвам да има грешка и на прокуратурата. По оправдателното дело за пране на пари не изключвам и да са събрани нови доказателства в хода на въззивното производство... поне аз чух такива думи от съдия Калпакчиев, че са събрани нови доказателства. Разбира се, те трябва да бъдат анализирани, да се види кое е натежало в крайна сметка за този резултат", заяви зам.-главният прокурор.

Тя поясни, че при срещата с директора на ОЛАФ е получено обещание за подкрепа от експертите на службата. След като прокуратурата изготви анализ и по двете дела, ще получи експертно съдействие от ОЛАФ, за да се прецени как по най-добър начин да се движат производствата.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също коментира казуса, като изтъкна присъдите по същия случай, но в Германия, които вече са факт.

"Не е нормално в една институция, на една инстанция, тези доказателства да са приети за достатъчни, дори да са приети за достатъчни и в една европейска държава, наречена Германия, лицата да са осъдени, да са излежали своите присъди... на първа инстанция ние да имаме 12-годишна присъда, на втора инстанция лицето да е оправдано", заяви Цветанов.

Галина Тонева съобщи още, че България е получила положителен отговор от Испания на молбата за правна помощ по случая със заловения с кокаин кораб "Св. Николай". Работи се по създаването на съвместен екип от разследващи от двете страни, които да работят по случая.

При подобно разследване доказателствата ще се ползват и от двете страни с еднаква тежест, т.е. ние имаме възможност българските власти да извършват действия на чужда територия, поясни зам.-главният прокурор.

Водещи