Върнаха управлението на "Белведере" на техните собственици 09.01 | 14:01

Синдикът, назначен от съдия Румяна Ченалова, е отстранен от предприятието

От Кремена Бедерева

Софийският градски съд (СГС) върна управлението на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" на техните собственици, съобщиха от съда. Това е станало с определение на съдия Валентин Бойкинов.

Той е отменил обезпечителната мярка, която наложи колегата му Румяна Ченалова. Тя даде право синдикът Панайот Велков да управлява двете дружества и да се разпорежда с имуществото.

Съдия Бойкинов е оставил производството без движение.

Дал е дал срок на трима от кредиторите, които искат фалита на двете дружества, да отстранят нередовности в молбите си за откриване на производството по несъстоятелност.

Синдикът, назначен от съда, станал известен с "превземането" на ТВ7, влезе със същата група охранители в офисите, складовете и производствените помещения на компаниите "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада" – собственост на "Белведере Кепитъл Мениджмънт", и с това на практика спря дейността им. Сценарият поразително напомняше сагата с ТВ7, и то не само поради абсолютно същите участници в нея.
 
"Белведере Кепитъл Мениджмънт" е най-голямата чуждестранна инвестиция във винената индустрия в България.

През октомври тази година, след неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества, бе назначен временен синдик и бе наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдията постанови сегашното управление да бъде лишено от правото си и то да бъде поето от синдика.

"За минути сградите ни и всички производствени помещения бяха запечатани и достъпът на всички служители, включително и моят, беше ограничен", коментира Николаус Смирноф.

"Това без съмнения е планирано посегателство върху собствеността ни. Предполагаемото задължение, чиято сума не бе голяма, бе единствено и само на една от нашите фирми – винарна "Домейн Менада", а съдът постанови блокиране на цялата група. Подобни действия, биха отблъснали всеки потенциален инвеститор в България", допълва Смирноф.

Френският посланик в София Ксавие Лапер Дьо Кабан също защити френските инвеститори и изрази надежда, че българският съд ще преразгледа решението си.

Мениджмънтът на българските дъщерни дружества и френските собственици сезираха компетентните органи и очакваха незабавната им реакция. "Решени сме случаят да стигне до най-високото ниво в Европейските институции и да бъде разрешен с тяхна намеса, ако трябва, тъй като е в нарушение на всички възможни принципи на една страна от ЕС", коментира Етиен Юк от "Белведере Груп", Франция.

Водещи

Най-четени