ГЕРБ води БСП с по-малко от 5% 24.01 | 14:56

ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение "България на гражданите" почти сигурно влизат в следващия кабинет

От Ралица Стоянова

Разликата между първите две политически формации у нас - ГЕРБ и БСП, е 4,7%. Управляващата партия в момента се радва на подкрепата на 24,2% от гражданите, а опозицията - на 19,5%. Това сочат данните на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

В навечерието на референдума се запазва подреждането на най-влиятелните партии с шансове да влязат в следващия парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение "България на гражданите”, информира агенция "Фокус".

Почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации – евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и новосъздаденото обединение между ДСБ и Съюз "Единство”.

Данните показват, че за момента СДС (с председател Емил Кабаиванов) самостоятелно не може да влезе в Народното събрание.

Засега е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на ДПС.

През последните месеци се регистрират нарастващи симпатии към НФСБ и към ГОРД.

Заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете областни центрове. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията "РЗС и Марешки" да влезе в състава на следващия парламент.

Кампанията за референдума от последните седмици привлече общественото внимание към някои от участниците в инициативните комитети. Янаки Стоилов е одобряван от 20% от българите, следва го Мария Капон с одобрение от 13,8%. Народният представител Иван Иванов получава 10% одобрение.

Националното представително изследване на НЦИОМ е проведено между 16 и 20 януари и включва 1000 интервюирани лица от 86 населени места. 

Най-четени