Галя Гугушева се отказа от Конституционния съд 11.12 | 14:08

СДС няма да обсъжда нов кандидат за КС, докато не се промени механизмът за подбор

От Ивелина Георгиева

Номинираната за член на Конституционния съд Галя Гугушева оттегли кандидатурата си, след като управляващата партия ГЕРБ заяви, че няма да подкрепи нейната номинация.

Прокурор Гугушева предприема тази стъпка, защото счита, че с оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение, се посочва в съобщение на СДС, от където я издигнаха за поста.

Основна тежест за нейното решение имат нарушението на процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на съдия в Конституционния съд, приети от Народното събрание на 22 ноември, както и изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация, се посочва в съобщението.

От СДС изтъкват, че след като Галя Гугушева изпрати отворено писмо до институциите, с което поиска да бъде проверена по всички направления, до момента няма отговор от нито една от сезираните институции.

Тази сутрин в деловодството на парламента е депозирано писмо до председателя му Цецка Цачева, с което тя оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд.

На пресконференция в централата на СДС лидерът на партията Емил Кабаиванов обяви, че сините няма обсъждат издигането на нов кандидат за конституционен съдия, докато не бъде променен механизмът за подбор.

"От този момент нататък преди да се представи, която и да е кандидатура, трябва да се промени механизмът за издигане и подбор на член на Конституционния съд, каза Кабаиванов", цитиран от Агенция "Фокус".

Сините смятат, че трябва да приключи задкулисието в българската политика и договорките тип "кръгла маса". Според Кабаиванов кандидатурата на един достоен професионалист, какъвто е прокурор Гугушева, е била омаскарена от хора, които не са преставали да представят компромати.

Той благодари на Гугушева за смелостта да издигне кандидатурата си за конституционен съдия.

Водещи

Най-четени