Ген. Нейко Ненов: Положението в армията не е толкова тревожно 05.11 | 15:52

Около 100 души ще останат без длъжности в Сухопътните войски до края на годината

От Ивелина Георгиева

От 1 ноември 2012 г. сухопътните войски на Българската армия минаха под ново ръководство. На специална церемония в Президентството държавният глава Росен Плевнелиев удостои с длъжността командир на Сухопътните сили бригаден генерал Нейко Ненов, който преди това бе техен зам.-командващ.

Непосредствено след церемонията бригаден генерал Нейко Ненов даде първото си интервю като командир на Сухопътните войски за iNews.

Новият командващ на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов започва кариерата си в Болярово, където е бил командир на взвод, рота и батальон. Бил е началник щаб на бригадата в Карлово и командир на 2-ра бригада в Стара Загора. Военното си образование придобива във Военната академия "Г.С. Раковски" и по-късно в САЩ, където учи във Военния колеж на Сухопътните войски в Керълайл Пенсилвания. След като се връща от САЩ става командир на Националната бригада за Югоизточна Европа в Румъния и след това на Националната бригада в Кабул.

"Планът за развитие на въоръжените сили трябва да бъде реализиран в рамките на 3 години, а очакванията са до края на 2012 година около 100 души да останат без длъжности", заяви ген. Ненов. Той увери, че след това тези хора ще имат възможност по мотивирано предложение да кандидатстват за определени длъжности в Сухопътните войски, където има около 2500 вакантни места.

Ген. Ненов припомни, че през януари 2013 г. трябва да бъде готов новият регистър на вакантните длъжности в отбраната и тези, които са останали без длъжности - ще могат да кандидатстват във формированията на Сухопътните войски.

"Въпросът за реформата в армията доста се преекспонира. Положението не е толкова тревожно", коментира генералът. "Само 70 рапорта за уволнение има подадени от лятото до сега, а числеността на Сухопътните войски е около 13 000 души", поясни генерал Ненов.

Половината от напусналите са офицери, а останалите са сержанти и други длъжности. "Аз смятам, че всеки един военнослужещ на база на опита, който има - сам може да прецени дали реформата е добре или зле за него. Факт е, че само 70 човека са подали рапорти. Вижте колко е голямо процентното съотношение".

Ген. Ненов заяви, че основните задачи, които стоят пред него, са свързани с три основни документа - Бялата книга, плана за развитие на въоръжените сили и инвестиционния план Програма 2020.

По думите му планът за развитие вече е в ход и дори Сухопътните войски са навлезли в неговата финална фаза. От 1 декември 2012 г. предстои четири формирования да минат под нов щат в съответствие с плана за развитие. Това са поделенията в Мусачево, Сливен, Свобода и Шумен.

Към 1 юли 2013 г. предстои 68 бригада "Специални сили" и 110 мобилен полк в Пловдив да минат също под ново щатно разписание, посочи бригаден генерал Нейко Ненов.

Дали Българската армия ще участва в нови мисии зад граница е въпрос на политическо решение, посочи командващият Сухопътните сили. До този момент има утвърден план за изтеглянето на въоръжените ни сили от Афганистан, с което българското участие в Кабул приключва в началото на 2013 година.

Екипи на Българската армия обаче ще има до началото на 2014 г. в Кандахар, поясни генералът. Самият генерал Ненов е бил командир на Националната бригада в Кабул, където под негово командване са били около 20 нации, сред които и американци.

"Когато става въпрос за дисциплина, дали е американска, българска или френска армия - няма значение", коментира той. "Всяка една армия си има своите традиции и ние не трябва да бягаме от нашите", така генерал Нейко Ненов отговори на въпрос дали Българската армия може да заимства нещо положително от чуждите въоръжени сили и да го приложи в структурите си.

Водещи

Най-четени