Касим Дал определи делото за радикален ислям в Пазарджик като фарс 27.09 | 16:05

Той намекна, че делото в Пазарджик се използва предизборно

От Филипа Тодева

Касим Дал определи делото за радикален ислям в Пазарджик като фарс, от който се възползват някои политически сили. Той ги назова - "Атака", ДПС и ВМРО, като допълнително спомена телевизия "Скат". Бившият №2 в ДПС не приема думите "радикален ислям".

По думите му има просто ислямска религия, която се изповядва от българските граждани, но за съжаление, в нашата страна хора, които "хабер си нямат от телевизия, чули-недочули, дават мнение и оценки".

Дал припомни, че през 2010 г., когато все още беше част от ДПС и беше зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента, ръководството на ДАНС беше изслушано, във връзка с твърдения за ислямски фундаментализъм у нас. Тогава усилено в публичното пространство се коментираше, че Родопите има "спящи" клетки на радикални формации.

Всъщност тогава се установи, че ДАНС не разполага с квалифицирани кадри по този въпрос. Дал утвърди, че тогава е запитал ръководството защо не се обърне за експертна помощ към мюфтийството. Той твърди, че отговор така и не е получил.

Касим Дал намекна, че делото в Пазарджик се използва предизборно и подчерта, че докато в българските институции няма специалисти по вероизповеданията, ситуацията няма да се подобри. "Сега някой ще спечели от това противопоставяне – от насаждането на страх", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени