Ден преди голямото преброяване сайтът на НСИ е недостъпен 31.01 | 16:29

Глобата за отказ от преброяване е 120 лева

От Кремена Бедерева

От няколко дни сайтът на Националния статистически институт (НСИ) е недостъпен.

От 1 февруари предстои да започне преброяването на населението на България онлайн. Единственият начин да се извърши това преброяване е чрез регистрация на сайта на НСИ. За момента обаче това не е възможно, тъй като сайтът не функционира.

От пресцентъра на НСИ заявиха, че страницата им ще проработи до края на деня. Затруднението е заради тестването на системата и активирането на настройките на сайта.

Преброяването на населението на страната ще стартира от 8 часа на 10 февруари и ще продължи до 20 часа на 28 февруари. То ще се извършва от анкетьори чрез посещение на домакинствата.

Преди това обаче, всеки, който има Интернет, може да "се преброи" сам чрез регистрация на сайта на НСИ. Единственото, което трябва да се направи, е да се попълни анкетна карта с 34 въпроса.

След попълването й всеки преброил се по Интернет получава уникален 10-цифрен код. С него се потвърждава пред анкетьорите, че преброяването вече е извършено онлайн.

Ако преди 10 февруари в дома ви дойде преброител и заяви, че трябва да извърши задължителното преброяване, то той е измамник.

От 1 до 10 февруари преброяване ще се извършва само по електронен път. При отказ от преброяване, глобата е 120 лева, припомнят от НСИ.

 

Водещи

Най-четени