Доматите и портокалите на нашия пазар не са заразени 30.05 | 17:14

Утре се очакват резултатите от пробите от краставиците

От Елена Коцева

Българска агенция по безопасност на храните взе проби от наличните на пазара плодове и зеленчуци с произход Европейски съюз.

Изследвани за наличие на бактерията ешерихия коли бяха салата айсберг, праскови, портокали, подправка селари, домати и домати чери с произход Испания; салата айсберг с произход Холандия; чушки севрия с произход Гърция.

Всички взети проби са с отрицателен резултат за наличие на бактерията ешерихия коли.

В България не са открити партиди краставици от Испания, информират от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

iNews припомня, че вече няколко са жертвите в Германия след консумация на заразени с ешерихия коли краставици. Открити бяха заразени с бактерията партиди краставици от Испания.

Тази разновидност на ешехерия коли е много опасна, тъй като уврежда светкавично бъбреците и без навременна медицинска намеса усложненията са много сериозни.

Засега не е ясно кой е първоизточникът на заразата. Открити бяха заразени с бактерията партиди краставици от Испания. Правят се проверки на ферми в испанските градове Алмерия и Малага, съобщават от Европейската комисия.

Заради ешерихия коли германците вече масово се отказват от консумацията на сурови краставици, домати и чушки. Цели 58% от германците вече не ядат тези зеленчуци, показва проучване на института "Роберт Кох".

Водещи

Най-четени