На нашия пазар няма испански заразени краставици 30.05 | 11:15

Имало е внос от Испания на зеленчуците през март и април, каза още директорът на БАБХ

От Кремена Бедерева

В момента у нас не се предлагат краставици, внос от Испания, но е имало такъв внос през март и април. Това каза директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов пред БНТ.

Резултатите от лабораторните анализи на краставиците на българския пазар ще бъдат готови утре (31 май).

В момента краставиците, които се предлагат на нашия пазар, са с произход България и Гърция. У нас в този период се предлагат домати и портокали от Испания, за които е наложена възбрана за тяхното предлагане на пазара.

Според Войнов няма повод за безпокойство относно разпространението на заразата с ешерихия коли у нас. Той призова да се спазват хигиенните правила, зеленчуците да се приготвят и съхраняват правилно.

iNews припомня, че вече няколко са жертвите в Германия след консумация на заразени с ешерихия коли краставици. Открити бяха заразени с бактерията партиди краставици от Испания.

Тази разновидност на ешехерия коли е много опасна, тъй като уврежда светкавично бъбреците и без навременна медицинска намеса усложненията са много сериозни.

Засега не е ясно кой е първоизточникът на заразата. Открити бяха заразени с бактерията партиди краставици от Испания. Правят се проверки на ферми в испанските градове Алмерия и Малага, съобщават от Европейската комисия.

Заради ешерихия коли германците вече масово се отказват от консумацията на сурови краставици, домати и чушки. Цели 58% от германците вече не ядат тези зеленчуци, показва проучване на института "Роберт Кох".

У нас обаче няма разпространение на заразени краставици, категорични са от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Водещи

Най-четени