Е-обучението "уби" традиционния пищов за преписване 17.11 | 16:03

Учениците от профилирани паралелки ще държат матура по информатика, предвижда новият закон за образованието

От Ивелина Георгиева

Електронното обучение "уби" традиционния пищов и премахна субективния фактор при оценяването. Това мнение изрази проф. Борислав Борисов, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на УНСС по време на 7-мата национална конференция по Е-образование.

Той разказа, че преди три месеца в УНСС е открит тестови център, оборудван с 200 компютъра, който дава възможност 200 студенти да бъдат изпитани едновременно по 200 различни предмета или по един и същ предмет, но с различни въпроси на всеки.

В тази връзка от УНСС са направили експеримент с ефективността на електронното обучение сред кандидат-студентите.

Кандидатите да учат висше образование са имали възможността да се явят на изпит с хартиен носител колкото пъти искат, след което е трябвало да положат и електронен изпит. При него генерирането на въпросите се осъществява от база данни, съдържаща 12 хиляди въпроса.

"Резултатите бяха поразяващи, защото тези, които имаха среден успех - между добър 4.00 - 4.50 на обикновения изпит, на електронния са получили масово двойки", каза проф. Борислав Борисов.

По този начин окончателно се елиминира схващането от студентите: "Преподавателят не ме понася и нещо ми е вдигнал мерника", посочи проф. Борисов. Той коментира още, че няма как компютърът да воюва със студента.

Електронното образование ще се подобрява и в средните училища, съобщи още Силвия Кънчева, държавен експерт в Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" към Министерство на образованието младежта и науката (МОМН).

За целта в училищата ще се въведе нов профил по предмета "компютърни науки", каза Кънчева. Този предмет няма да измести досега съществуващия "Информационни технологии", а ще има за цел да даде базисна основа на учениците, за да направи много по-лесен прехода във висшите учебни заведения и дори да съществува признаване на кредити.

В края на обучението в профилираната подготовка ще има зрелостен изпит по компютърни науки, посочи Силвия Кънчева. Тя добави, че съгласно концепцията на новия закон за образованието, информатиката и информационните технологии ще бъдат матуритетни предмети в профилираните паралелки.

Добрите практики по отношение на електронното обучение в училище вече са факт и това се доказва с най-новата инициатива на МОМН - проекта "Connecting classrooms”, която се реализира съвместно с Британски съвет.

Тя дава възможност учениците да работят по общи задачи и проекти с ученици от Великобритания, Израел и Русия, тъй като проекта е клъстърен. Учителите и учениците придобиват знания как да работят по проекти и мултикултурна среда.

Също така работата в клас се свързва с работата на клъстъра и с решаването на проблеми от световен характер, обясни държавният експерт. Участието в проекта включва задължението училищата да са от една община, защото така ще може да се обхване цялата общност, допълни още тя.

5% от всички училища в страната разполагат вече с електронни дъски за писане в класните стаи, посочи Георги Янков, продуктов мениджър във фирма за технологии. Дъските наподобяват огромен тъчскрийн, в който вместо с тебешир едно натискане на пръста показва желания материал.

Водещи

Най-четени