ЕП отхвърли проекта за мораториум върху нови АЕЦ 08.04 | 07:00

Такава резолюция можеше да ни помогне да отсрочим с още няколко месеца крайния срок за споразумението за АЕЦ "Белене"

От Кремена Бедерева

Европейският парламент (ЕП) отхвърли проекта за резолюция, която трябваше да наложи мораториум върху строителството на нови ядрени реактори.

Забраната трябваше да продължи поне до провежането на тестове за сигурността на действащите атомни централи в съюза, съобщава бТВ.

Според евродепутати такава резолюция можеше да помогне на България да отсрочи с още няколко месеца крайния срок за подписване на споразумението за АЕЦ "Белене".

iNews припомня, че след земетресението в Япония, което предизвика авария в АЕЦ "Фукушима 1", европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан.

Йотингер отбеляза, че проектът "Белене" е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания. Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

Водещи

Най-четени