Европа може да ни спре част от парите 04.11 | 16:14

Възможно е да се стигне до преоценка на изразходването на парите, отпускани в областите правосъдие и вътрешни работи

От Елена Кирилова

Европейският съюз може да преосмисли финансирането на България в областите правосъдие и вътрешни работи. Това заяви пред БНР британският евродепутат Джефри ван Орден, който беше докладчик на Европейския парламент за България.

По думите му след не е вярно, че след отпадането на възможността за предпазни клаузи, Европа вече няма средства за въздействие върху процесите у нас.

Той подчерта, че страната ни получава много сериозна финансова подкрепа от ЕС, като огромна част от тях отиват за областите, които са обхванати в мониторинга.

Съществуват възможности за преоценка на разходването на сумите и това какви трябва да бъдат отпускани занапред, подчерта Джефри ван Орден. Той обясни, че има много инструменти, които могат да се използват в случая.

Евродепутатът смята, че предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад показва, че има тревога. Това, от своя страна, означава, че трябва да се вземе предвид становището на Европа и да бъде внимателно анализирано.

Българските власти пък трябва да дадат на Брюксел цялата необходима информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд, заяви ван Орден.

Водещи

Най-четени