Експерти анализират защо софиянци имат високи сметки за парно 07.02 | 12:03

По настояване на кмета на София ще бъдат извършени независими проверки на "Топлофикация София"

От Кремена Бедерева

Работна група от външни експерти от Техническия университет, оглавявана от проф. Калоянов, започна проверка на всички постъпили сигнали за завишени сметки за парно. Това съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Екипът на проф. Калоянов извършва независими проверки на "Топлофикация София" по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От миналия отоплителен сезон етажните собствености, които имат съмнения за количеството потребена топлинна енергия, могат да поискат и междинен отчет на топломерите. Междинният отчет е безплатен за абонатите и беше въведен по искане на кмета на София.

Абонатите на "Топлофикация София" няма да плащат лихви върху прогнозните сметки, след като новите Общи условия на дружеството влязат в сила. В началото на седмицата Държавната агенция за енергийно и водно регулиране утвърди промените, които бяха внесени през август миналата година.

На 28 февруари 2013 г. Столичния общински съвет със свое решение задължи Топлофикация София да спре да начислява лихви върху прогнозни сметки чрез промяна в Общите условия. За отпадането на лихвите настояваше лично кмета на София Йорданка Фандъкова.

Това беше и едно от исканията на гражданите по време на февруарските протести. Столична община задължи "Топлофикация София” да въведе промените в рамките на един месец, след който решението на ДКЕВР влиза в сила. 3% отстъпка от месечната сметка за парно ползват редовните клиенти на дружеството.

Новата бонусна програма, беше разработена по настояване на Столична община и цели подобряване на работата на дружеството с гражданите.

Водещи