Екстрадират Брендо в Италия за една година 20.06 | 13:33

Той е обвинен, че е ръководил престъпна група за трафик на кокаин

От Андриян Георгиев

Софийският градски съд постанови Евелин Банев – Брендо да бъде предаден на властите в Италия за срок от една година по обвинения за трафик на кокаин, съобщи Агенция "Фокус".

За този период Брендо ще бъде връщан в България за провеждането на наказателно производство от българската съдебна система по друго дело за пране на пари, което тече срещу него в момента. 

Изпълнението на европейската заповед за арест от 28 март 2012 г. не е окончателно – тя може да бъде обжалвана в петдневен срок пред Апелативния съд.

Адвокатът на Банев - Ина Лулчева, беше категорична след съдебното заседание, че ще обжалват решението на съда. 

Съдът реши също така мярката за неотклонение на Банев да бъде променена от "подписка” в "задържане под стража” до фактическото му предаване на Италия. 

По думите на Лулчева италианските власти не гарантирали, че ще връщат Брендо в България за всяко заседание. Според Лулчева с тази една година се създавало впечатление, че се цели друго, а не просто развитието на делото там.

Адвокатката посочи, че другото дело срещу Банев, което се води в България, е на етап досъдебно производство от три години. Повдигнатите обвинения са от 2009 г., а делото, което е в съда, е от 2007 г. 

iNews припомня, че Евелин Банев – Брендо беше арестуван на 16 май. Причината за първоначалния му арест бяха обвиненията срещу него за пране на пари. 

Едва няколко дни по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че арестът му е част от операцията "Кокаинови крале", като той е обвинен за лидер на организирана престъпна група за трафик на наркотици.