Енергийният министър заминава за Москва 06.04 | 07:31

Очаква се въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" да бъде в центъра на вниманието

От Кремена Бедерева

Българска делегация, начело с енергийния министър Трайчо Трайков, излита за Москва за заседание на смесената българо-руска икономическа комисия, съобщи бТВ. Очаква се въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" да бъде в центъра на вниманието.

Вчера министър Трайков уволни шефа на Националната електрическа компания Красимир Първанов заради споразумение с "Атомстройекспорт” за централата, с което страната ни се задължава до два месеца да парафира договор с обвързващи клаузи и крайна цена за централата.

Министърът посочи, че при подписаното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт" за удължаване на срока на договора за АЕЦ "Белене" Първанов е нарушил правомощията си, като е подписал обвързваща клауза - до 30 юни 2011 г. да се подпише окончателно споразумение по проекта. 

Трайков каза, че ДАНС ще се заеме със случая защо Първанов е превишил правомощията си.

Красимир Първанов стана изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) с решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг в началото на февруари месец 2010 година. Първанов замени на поста досегашния директор на НЕК Георги Миков.

Красимир Първанов има близо 20 годишен стаж в областта на енергетиката. От 1990 година той работи в Електроразпределение Столично ЕАД. От октомври 2007 година е Директор Инвестиции, проучване и предоставяне на мрежи в "ЧЕЗ Разпределение България” ЕАД.

Водещи

Най-четени