Подписваме тримесечен мораториум за АЕЦ "Белене"? 26.03 | 15:49

Целта ще е да бъдат изчистени технически въпросите със сеизмичността и цената

От Елена Коцева

България и Русия са се договорили да подпишат през следващата седмица меморандум за тримесечен мораториум за АЕЦ "Белене”, докато не се изчистят техническите въпроси за цената на новата централа и за сеизмичността в района.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Припомняме, че след земетресението в Япония, което предизвика авария в АЕЦ "Фукушима 1", европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан.

Йотингер отбеляза, че проектът "Белене" е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания. Освен това съществуват въпроси по финансирането на проекта, добави еврокомисарят.

iNews припомня, че в последните няколко дни от "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

Преди това изпълнителният директор в "Росатом” Кирил Комаров заяви, че системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

Освен екологични притеснения, основните противоречия между българската и руската страна се основават на цената, която иска "Росатом".

Националната електрическа компания (НЕК) обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Това ще е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро.

Изграждането на АЕЦ "Белене" при спазване на нормативните изисквания обаче ще струва минимум 11 милиарда евро, според изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Водещи

Най-четени