Жителите на село Кости не си дават животните 11.01 | 18:09

Те ще получат обезщетение от държавата

От Елена Коцева

Над 500 домашни животни в село Кости ще бъдат умъртвени заради открития шап.

Със изпълнението на задачата се заеха ветеринарите още тази сутрин. Умъртвяването става с инжекции. Карантинният период е осем месеца.

След като бъдат избити животните в Кости, труповете ще бъдат погребани в три депа в гората край селото. Едва след това цялото село ще бъде подложено на дезинфекция. 

В селото има напрежение и съпротива от местните хора. Близо 50 жители се събраха на протест тази сутрин с искането да бъдат унищожени само болните животни.

Това обаче не е възможно, тъй като единственият сигурен начин да се пресече разпространението на болестта е да се умъртвят всички животни.

До мярката се стигна заради положителните проби за шап, които бяха взети от животни от стопанствата.

На жителите на селото ще бъдат изплатени обезщетения, но по думите на кмета на община Царево Петко Арнаудов, жителите на село Кости се изхранват изцяло от стопанствата си и тази ситуация за тях е критична.

Първоначално средствата за обезщетение ще бъдат осигурени от републиканския бюджет, но България ще получи финансиране и от ЕС

Утре у нас пристигат експерти на Европейската комисия, които ще окажат помощ на българските власти в усилията им за ограничаване на заразата.

iNews припомня, в края на миналата седмица ловци застреляха заразено с шап диво прасе, след което на района бяха наложени ограничителни мерки срещу разпространението на болестта. Взети бяха над 1600 проби от животни в Кости и региона. Общо 37 проби дадоха положителен резултат за шап.

Проби за болестта шап от домашни животни днес се взимат и в селата Резово, Фазаново, Бродилово и близките градове Ахтопол и Царево. Има голям риск да бъдат заразени има и за животните в село Резово. Тази сутрин жителите на селото са съобщили, че 20 бивола са влезли на българска територия от Турция. Именно от там се предполага, че е внесена болестта и първия път.

От вчера влязоха в сила мерки против разпространението в няколко области - Бургас, Ямбол, Хасково, Шумен. Още при първата положителна проба всички пазари на живи животни в югоизточна България бяха затворени.

Забранено е организирането и на животински изложби, както и превозването на живи животни.

Водещи

Най-четени