Европейски ветеринари идват на помощ в Резово 17.01 | 07:42

Има голяма вероятност животните на резовци да са заразени с шап

От Елена Коцева

Ветеринарни експерти от Европейския съюз пристигат у нас на мисия заради взрива на шап.

Те се ще се опитат да помогнат на българските си колеги на място в усилията им да ограничат разпространението на заразата, съобщи БНТ.

Ветеринарите ще посетят граничното село Резово, където от вчера достъпът на външни лица е забранен.

Има голяма вероятност животните на резовци да са заразени с шап, тъй като една част от тях показаха преди два дни клинична картина. При някои от кравите се наблюдават начални симптоми на болестта, същото е и при някои от овцете.

Българските ветеринари взеха спешни мерки и наложиха карантина на селото. Днес се очакват резултатите от взетите кръвни проби.

Ако пробите се окажат положителни всичките 90 крави, 60 овце, 50 кози и 50 прасета ще бъдат умъртвени, а в района ще бъде наложена три месечна карантина.

Току-що приключи кампанията с умъртвяването на животните от село Кости, където всъщност болестта шап бе открита първо.

Преди две седмици ловци отстреляха дива свиня в землището, от която бяха взети положителни проби. Село Кости е също под тримесечна карантина, а в Бургаска област и съседните области бяха наложени извънредни мерки за недопускане на разпространението на болестта.

От 15 години телените заграждения на граничната река Резовска са премахнати и животни от съседна Турция преминават и пасат с месеци в мерата на селото.  

Водещи

Най-четени