За дядо Николай сурогатните майки са като проститутките 22.08 | 17:25

Пловдивският митрополит обвърза сурогатното майчинство с продажбите на деца

От Диана Цветкова

Пловдивският митрополит Николай сравни сурогатното майчинство с престъпни дейности като сводничеството и трафикът на хора.

В свое обръщение към миряните, публикувано на сайта на Светия синод, дни след като митрополитът заклейми съжителството без брак и сурогатното майчинство, той подробно обяснява мотивите си.

"Кажете ми, ако днес приемем "сурогатното майчинство", как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Че то принципът е един и същ. Бизнес и свобода на договарянето. Защо да не се узаконят направо и те?", пита риторично митрополитът.

Той припомня скорошния случай на опит за продажба на бебе в интернет и реакцията на възмущение, която последва в обществото.

"Всички питат колко трябва да е оскотял един човек, за да продава децата си в интернет? Е, добре. Аз питам: каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба в сайта "БГ мама" и бъдещите майки, които ще продават "сурогатните" си деца на законно основание?", заявява дядо Николай.

Митрополитът изтъква значението на думата "сурогат" – "продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт; непълноценен заместител; ерзац" и от там заключава:

"Това не е майка, а непълноценен заместител-ерзац; това дете няма да е дете, а непълноценен продукт. Вижте, колко ясно са ни го казали. Продукт. Стока".

"Кажете ми колко трябва да е оскотяло едно общество, което мълчи, когато някой му предлага да бъде създадена правна възможност за майките да "отдават под наем" и да продават утробите си? Има ли съмнение, че това ще е бизнес? Кажете ми кое е това, което може да накара една жена, да извади плода на утробата си и да го предаде в ръцете на друга жена? Човеколюбие? Любов към бездетните? Или скотско отчаяние, породено от безпътица, безработица и физически глад?", пита още пловдивският митрополит.

Той изразява съмнение, че узаконяването на сурогатното майчинство ще реши демографския проблем в страната и сравнява износването на бебето на чужда жена, която има физиологически проблем с продажба на въпросното дете.

Митрополит Николай дава пример, че в САЩ сурогатното майчинство е узаконено в едва четири щата, а в католическа Италия има сериозни резерви срещу такъв закон и призовава у нас да не се приемат такива текстове.

"Не може ли да поизчакаме малко? Като се узакони във всичките щати – пък тогава да го мислим", заключава той.

Относно съжителството без брак, митрополитът отново изтъква, че бракът е "съюз между мъж и жена", а фактическото съжителство е договор. "Ако фактическото съжителство ще е договор, който може да се сключи НЕ САМО между мъж и жена, ще е добре това да се каже своевременно", отбелязва той.

За финал пита: "Всеки ли двама души, сключили договор за фактическо съжителство, ще могат да си поръчат дете на сурогатна майка?".

Водещи

Най-четени