За първи път ще имаме два национални избора с преференции 23.05 | 09:15

„Надяваме се да не се предлагат членове на СИК тези членове, които видяхме, че извършват нарушения на предходните избори”, допълни още тя.

От iNews.bg

За първи път ще имаме два национални избора с преференции. Бюлетините ще са с различен цвят. Евроизборите ще имат 17 преференции, ще се гласува и в чужбина с преференции. В чужбина на изборите за Народно събрание няма да има преференции. Това обясни в ефира на бТВ зам.-председателят на


Важно е преди да идем да гласуваме да знаем как ще гласуваме – хартия или машина, за кого желаем да гласуваме. Важно е избирателите да запомнят: първо се гласува за партията или коалицията, а след това с преференции, иначе вотът е невалиден.

Хубаво е да се гласува поотделно с хартиени бюлетини, да не се слагат една върху друга. Във всички СИК ще има осигурени достатъчно хартиени бюлетини. Не може да гласуваме смесено – гласува се или само с машина, или само с хартия. Можем да решим дали за едните или и за двата вида избори да гласуваме. На машините при гласуване и в двата вида избори ще се отпечатат две бюлетини, които са с различни дължини.

"Хартията е същата както винаги. Хартията е такава, каквато изисква производителят на машините. Когато избирателят си сгъне бюлетината, няма шанс да се види направеният избор”, увери Матева.

На 25 май изтичат два важни срока: избиратели с настоящ адрес, различен от постоянния, трябва да подадат заявление в общинската администрация; избирателите, които искат и имат право да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да подадат заявление.

"Надяваме се да не се предлагат членове на СИК тези членове, които видяхме, че извършват нарушения на предходните избори”, допълни още тя.

Водещи

Най-четени