Задържаха двама българи заради нелегален трафик на имигранти в Гърция 25.09 | 13:58

Вземали на сирийците по хиляда евро на човек, за да ги прекарат в Италия с ферибот

От Теодора Кокаланова

Двама българи са били задържани в Гърция заради нелегален превоз на сирийци до Италия. Българите вземали по хиляда евро на човек, за да ги прекарат в Италия с ферибот. Задържани са мъж и жена. Двамата българи се намират в дирекцията на полицията в град Игуменица.

Лекотоварен автомобил с българска регистрация е бил спрян за рутинна проверка в област Теспротия. Водачът е 40-годишен българин. С него пътувала и 47-годишна жена, също български гражданин. Полицията открила в автомобила странна преграда, зад която се намирали 8 нелегални имигранти - сирийци.

Те дали показания, че са платили на българите по 1000 евро на човек, за да пътуват незабелязано с ферибота за Италия. Връзката с българите станала чрез други нелегални имигранти, които вече са успели да отидат в Италия по същата схема.

Полицията разследва входа на нелегалните имигранти в Гърция и как са достигнали до Атина, откъдето са ги взели българите, съобщава БНР. Същевременно се разследва участието на задържаните българи в цялата схема по нелегалния трафик.

Гръцката полиция увеличи екипите за проверка на товарни автомобили както с гръцка, така и с чужда регистрация, които пътуват с фериботите за други европейски страни, след зачестилите случаи на нелегален трафик на имигранти.

Водещи

Най-четени