Започна премахването на "веселото село" 30.03 | 11:23

От 169 заповеди за премахване на незаконни строежи в сила са влезли 44

От Елена Коцева

Започнало е разрушаването на незаконните постройки в чашата на язовир "Ивайловград".

В язовира има най-голяма концентрация на незаконно строителство в страната. В началото на годината след извършена проверка там са установени 192 обекта, като за 169 от тях са издадени заповеди за премахване на незаконни строежи.

В сила са влезли 44 заповеди, а останалите се обжалват.

За акцията съобщи днес министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който изрази дори и изненада, че толкова много заповеди са влезли в сила.

По думите му част от тези заповеди са за постройки с неизяснени собственици и можем само да гадаем как са наливани пари в сгради без собственик.

Експерти на строителния надзор са направили и проверка за незаконни строежи в Пампорово. Докладът обаче с резултатите от проверката все още не е готов. Предстоят проверки за законността на временните постройки в близост до пътищата,

Тази година Дирекцията за национален строителен контрол ще направи проверки във всички общини за това как обслужват гражданите и дали издават навреме строителните разрешения и по какви причини ги забавят, каза министърът. Като накараме общините да изпълняват задълженията си, ще се подобри бизнес средата в България, заяви той.  

Водещи

Най-четени