Инспектори проверяват всички язовири в Хасковско 16.11 | 13:00

Експерти от РИОСВ и РДНСК съвместно проверяват

От Елена Коцева

 

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково започнаха проверка на яз. "Ивайловград" съвместно с представители на Басейновата дирекция и на Районната дирекция за национален строителен контрол.

Досега са констатирани и описани незаконни масивни, сглобяеми и други постройки за отдих на 72 ползватели, уточняват от РИОСВ-Хасково.

Ще бъдат проверени по график и останалите комплексни и значими язовири на територията на Хасковска и Кърджалийска област - "Боровица", "Кърджали", "Студен кладенец" и "Тракиец".

Специалистите проверяват за нерегламентирани изпускания на отпадъчни води, за нерегламентирано ползване на вода, за наличието на сметища, за спазването на изискванията на санитарно-охранителните зони за питейно водоснабдяване, както и за наличието на строежи в чашите на язовирите.

Констатациите от проверките ще бъдат готови до края на януари идната година, отбелязват от инспекцията в Хасково.

Съвместните проверки имат за цел да установят незаконните постройки и нерегламентираните зауствания на всичките 53 язовира в страната.
Те ще бъдат осъществени през ноември и декември по заповед на министъра на околната среда и водите и на министъра на регионалното развитие и благоустройството, уточняват от РИОСВ.

 

Водещи

Най-четени