Само 26 постройки около яз. „Ивайловград” законни 01.02 | 12:30

Половината от обектите около язовирите в цялата страна са незаконни

От Елена Коцева

От 195 проверени обекта около язовир "Ивайловград” 169 са незаконни. Това означава, че само 26 постройки от получилото известност като "веселото село” са в регулация.

Именно около този язовир инспекторите от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са установили най-много нарушения.

На второ място е язовир "Кърджали" - със 130 незаконни обекта от общо 159, а на трето е язовир "Искър" – от 329 обекта 103 са незаконни.

Обобщено резултатите от проверката на МРРБ показват, че около половината от постройките около язовирите са незаконни. Общо са проверени 1470 обекта около 52 язовира в страната.

От тях 748 са незаконни, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на пресконференция в МОСВ.
Издадени са 243 забрани за ползване и 43 заповеди за спиране на строителството. 

Министър Плевнелиев отбеляза, че до април ще се даде възможност на собствениците да предоставят документи за законност на строителството. През май ще се направи финално обобщение и на тази база ще се издадат актове за събаряне.

iNews припомня, през есента на миналата година започна масирана акция на инспекторите по строителния надзор. Разследването на незаконните постройки бе провокирано от медиите, като след това се включи и прокуратурата.

Проверки и събаряне на незаконни постройки освен около язовирите в страната, имаше и в резерват Ропотамо и старинния Несебър, както и на няколко други места в Бургаска област.  

Водещи

Най-четени