И КНСБ не иска митниците да се местят в Русе 23.07 | 14:43

Ако не спре това, следващите сме ние от НАП, посочва Федерацията на независимите синдикати от държавното управление

От Диана Цветкова

Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ подкрепи исканията на служителите в Агенция "Митници" в искането им централното им управление да не бъде местено в гр. Русе, каквито са плановете на управляващите.

От синдиката определят промените в законодателството, с които преместването на агенцията ще стане факт като "прибързани и немотивирани".

"Съпричастни сме към вашите протести, които са мотивирани от очаквания негативен социален ефект върху служителите и техните семейства, както и от твърде високите финансови разходи по осъществяване на промяната. Разбираме Ви, подкрепяме Ви и защото ако не спре това "намерение", следващите сме ние – Националната агенция за приходите", се посочва в писмо на организацията до медиите.

От там настояват да се проведе широка и реална обществена дискусия във всички икономически и социални аспекти, свързани с административната реформа.

"Задава се поредната промяна в Закона за администрацията и Закона за държавния служител без обсъждане със синдикатите и пак с цел отнемане на права. Докога и защо властимащите ще "упражняват" различни идеи върху работещите в държавната администрация?! Да бъдем единни и да кажем "Стига на необмислени и крайни решения – това не е в интерес не само на работещите в определени структури на държавно управление, а и на цялото общество", завършва писмото.

От 18:00 часа днес (23 юли) пред Министерството на финансите е насрочен протест на митническите служители. Те са против преместването на Агенция "Митници" в дунавския град като изтъкват, че решението е неудачно, защото след влизането на страната ни в Европейския съюз, митническият контрол по границата ни с Румъния отпадна.

Освен това те изтъкват, че решението ще се отрази негативно не просто на над 400-те служители на митниците а и целите им семейства.

Наскоро финансовият министър Симеон Дянков, който е принципал на митниците, показа твърда увереност да премести агенцията в крайдунавският град (решението е част от плана на правителството за децентрализация на държавната администрация). "Усещам съпротива срещу това преместване. Това ме радва, понеже означава, че идеята е правилна".

Водещи

Най-четени