И преди имаше грешни полицейски операции, припомни премиерът 26.01 | 10:51

При акция „Комар“ полицаите влязоха в дома на възрастни хора и почупиха къщата

От Деляна Петкова

По време на управлението на Иван Костов имаше операции - "Комар" например, когато влизаха при възрастни хора и им почупваха къщите, заяви в ефира на Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов. Така той коментира обвиненията за полицейско насилие, които му отправят опонентите. "Има много случаи, които можем да им напомним и ние".

Борисов обаче смята, че е трябвало да бъде "взета главата" на някой началник, защото грешките в Перник и Мировяне показват слаба професионална квалификация. Министърът не трябва да обучава как се прави оглед и как се държи заподозрян за убийство.

Премиерът визира случаите, нашумели през последни дни, когато се самоуби заподозрян в убийството на Мирослава от Перник, а само няколко дни по-късно при полицейска акция срещу акцизни стоки от полицейски произвол се оплака семейство Начкови от Мировяне.

Министърът не е длъжен да се съобразява с препоръките на премиера какви наказания трябва да бъдат налагани, обясни днес Бойко Борисов и допълни, че наказанията се съобразяват от тежестта на нарушението и се определят от министъра. "Смятам, че от някои ръководители трябваше да се поиска оставка", допълни той.

Премиерът критикува още и действията на разследването – никой не е проверил сайтовете на семейство Начкови. Ако това беше направено, щеше да стане ясно какви са възгледите на дъщерята и да докладват на началниците. Тогава всички щяха да бъдат изключително внимателни, защото знаят, че ще бъдат уязвими. "Дори не знам какви сайтове е писало това момиче. Демокрация е и всеки има право на мнение", допълни още премиерът.

"Когато аз бях главен секретар – за всички операции носех отговорност аз. Сега на Калин Георгиев не съм му чул гласа", заяви Бойко Борисов. На въпрос, ако той беше министър от кого щеше да потърси отговорност, той коментира, че би извикал главния секретар да го попита как се провежда подготовката на полицаите, как се контролира изпълнението на полицейските операции.

Достатъчно ясно като премиер съм критикувал лошите операции, но съм и хвалил при всички добри постижения.

Водещи

Най-четени