И прокуратурата погна сделката с дюните при Несебър 04.01 | 13:04

Окръжната прокуратура в Бургас се е самосезирала и извършва проверка

От Диана Цветкова

Окръжната прокуратура в Бургас проверява казуса с продажбата и строителството върху терена от 29 декара край Несебър.

Проверката е започната вчера (3 януари), като обвинението се самосезира по повод публикации в медиите, каза говорителят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова пред iNews.

Преписката е образувана по повод информацията за започнало строителство край кв. "Черно море", конкретно в пясъчните дюни в зона "А" край Несебър.

Ще се проверява законосъобразността на административните актове, издадени от местната власт, като ако се установят данни за нарушения на държавната администрация, случаят вече ще е от компетенциите на прокуратурата в София.

Скандалът около терена в Несебър гръмна малко преди Нова година. Тогава еколози алармираха, че багери подготвят за строителство терен от 29 декара, който е защитената местност, част от "Натура 2000".

Впоследствие стана ясно, че земята е продадена от Министерството на земеделието и храните, без конкурс. Сделката е подписана от заместничката на Мирослав Найденов Светлана Боянова, която обясни, че парафирала, защото под документите стояли 15-ина подписа на експерти от ведомството.

Земята е купена от тъста на Борислав Михайлов срещу 1,140 млн. лева плюс още 2 млн. лева за инвестиционния проект, който впоследствие я продава на компания, която се кани да започне строителство.

В момента всякакви работи върху имота са прекратени, докато не приключи проверката на междуведомствената комисия, която проверява случая с продажбата на земите от горския фонд на земеделското министерство.

Водещи

Най-четени